Publicerat 2014-11-06 09:30

Vem vill bli RPC?

”Polisministern” inrikesminister Anders Ygeman har fått frågor av Polistidningen om vem som blir ny Rikspolischef och när vederbörande kan utses.

– Det är naturligtvis jag som har bollen men sen ska det ju till ett regeringsbeslut och samråd med de andra partierna, säger inrikesministern till PT.

 

På Polistidningens fråga om regeringen har någon rikspolischef på lut, svarar Ygeman:


– Jag väljer att inte kommentera det. Där får man vara juste och ha respekt för de som har sökt jobbet.

 

 

Foto Martina Huber/ regeringskansliet

Justitieminister Morgan Johansson (S) har tidigare sagt  till Polistidningen att en ny rikspolischef ska vara utsedd senast i början på november. Just nu är det mindre än två månader kvar till den största omorganisationen sedan förstatligandet av svensk polis. Vi befinner oss även i början av november. (Av vädret att döma)

 

När Polistidningen påpekar att det börjar bli hög tid att få en Rikspolischef på plats, svarar Ygeman:


– Det var ju så att Morgan och Beatrice gjorde upp att man skulle vänta till efter valet och det var väl juste. Och jag har ju svårt att tycka att tre veckor är en lång tid för att rekrytera en rikspolischef även om ansökningar och allt har varit inne innan. Vi ska snart ha det där på plats. Men det är viktigt att både jag och regeringen är trygga med att det är rätt man eller kvinna på jobbet.


Blåljus kommentar: Möjligen kan det vara så, att rekryteringsförfarandet inte direkt har underlättats av att Polisen inte fått extra medel för att genomföra omorganisationen i budgetpropositionen. Ingen kan inbilla sig att en så stor omorganisation är gratis, det går åt tid och kraft, lokaler, datasystem måste inhandlas, förflyttningar skall utföras etc etc.

 

Genomförandekommittén har tydligt angivit prislappen för detta, något som gått spårlöst förbi i budgetpropositionen. Enligt kommittén riskerar de förväntade postitiva effekterna av omorganisationen att omintetgöras, om de äskade pengarna uteblir.

 

Av någon outgrundlig anledning har debatten kring detta - att den i bred politisk enighet beslutade omorganisationens resultat riskerar att omintetgöras - uteblivit.

 

Grävande journalister har här lågt hängande frukt att plocka!

 

 

Så frågan återstår – Vem vill ro den skutan i hamn utan tillräckliga medel…

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994