Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-02-21 10:20

Ska vi ha privata "väktarpoliser"?

Securitas VD vill ha en legalt förstärkt kår av ordningsvakter som skulle hantera ärenden som hamnar mellan en otillräcklig polis och en väktarkår som har otillräckligt lagligt stöd. Dessutom skulle de kunna utgöra rekryteringsbas för framtidens polis, enligt honom.


”Ökad brottslighet och Polisens bristande resurser, både i form av personal och budgetmedel, har lett till att framförallt kommunerna har börjat lägga alltmer pengar på bevakningstjänster. 2016 hamnade kommunernas och landstingens sammanlagda nota för detta på 1,6 miljarder kronor. För kommunerna är det en ökning med nära 50 procent bara sedan 2014.

 

Exemplen på grannar som går ihop och delar på kostnaden för att väktare ska patrullera bostadsområdet och säkra tryggheten blir fler och fler. Likaså att företag tar på sig att bekosta motsvarande inte bara för den egna butiken utan för ett större område.”

 

Så skrivs det i en ledare i Nya Kristinehamns-Posten som även beskriver de tusentals fd poliser som numer tillhandahåller trygghet i utländska privata polislösningar. För den som har råd. Även i Sverige är bevakningsbranschen en stor arbetsgivare för poliser som lämnat yrket.

 

Samtidigt skriver VD för Securitas, Joachim Källsholm i Metro om hur bevakningsbranschen borde få större möjligheter än idag att komplettera polisen i dessa bristtider. Han gör det i en debattartikel i form av goda råd till den nye rikspolischefen.

 

Bland annat menar Källsholm att hans personal delvis jobbar med samma problematik som polisen, men utan det lagliga stödet som polisen har. Han efterlyser mer samordning och samarbete mellan polisen och de privata aktörerna på trygghetsmarknaden.  Han vill se en ny lagstiftning som möjliggör för seriösa och auktoriserade bevakningsföretag att axla fler ordningshållande uppdrag, vilka idag hamnar i ett ingenmansland mellan en otillräckligt resurssatt polis och bevakningsföretag utan lagliga medel.


En ny yrkesroll skulle upprättas och fungera som en förlängd arm mellan polis och ordningsvakt, något som redan etablerats, och fungerar väl i flera andra länder. Dessa skulle kunna utbildas och anställas av säkerhetsföretagen men examineras av polismyndigheten och på så sätt utföra det arbete som samhället behöver, men som inte kräver kvalificerade polisiära kunskaper.


Dessutom menar han att väktarbranschen skulle kunna vara lösningen på att få upp antalet poliser med det tiotusental som behövs till 2024. En väktare med två års tjänst skulle kunna gå en avkortat polisutbildning och sedan bli polis. Det skulle ge polisen ett större rekryteringsunderlag, och för bevakningsföretagen en högre kvalificering och ytterligare en utvecklingsmöjlighet för redan skickliga medarbetare.

 

Blåljus har länge varnat för denna utveckling. När polisen lämnar luckor i tryggheten, finns det aktörer som vill fylla ut tomrumet. Tidigare aspiranter i det avseendet har varit Soldiers of Odin, vanliga medborgargarden och andra mer ordinärt kriminella gäng eller klaner. Vilket så klart är fullständigt oacceptabelt i ett rättssamhälle.

 

Det som Joachim Källsholm föreslår är inte lika rättsosäkert, eftersom han vill verka under (nya) lagen, dock kvarstår det uppenbara – Bevakningsbranschen finns till för de som kan betala. Om inte otryggheten ska bli ännu mer av en plånboksfråga än den redan är, så borde satsningen på polisen ske nu, utan omvägen över bevakningsföretagen. Det finns inga genvägar.


Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994