Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2016-04-08 13:40

Om poliserna inte räcker till tar andra krafter över

Rikspolischefen tycks ha förstått problemet, politikerna är måhända på väg att förstå vad som händer om poliserna inte räcker till i förhållande till arbetsuppgifterna. Blåljus har många gånger skrivit om hur parallella rättsstrukturer växt fram i utanförskapsområden, när polisen tappar greppet. Nu tycks fenomenet ha spritt sig till våra storstäder, dock med delvis annorlunda förtecken.

Det sprids en känsla av att polisen inte räcker till, när nyheter sprids av brottslighet där polisen inte lyckas stävja brotten. Ett exempel är Mitti Sollentuna som redovisar en del av allmänhetens reaktioner på polisbrist och att polisen upplevs ha abdikerat från sitt grundläggande uppdrag.

Representanter från allmänheten skriver: ""Och tjuvarna betraktar vårt område som ett stort reservdelslager helt fritt att plocka airbags xenonlyktor mm. Tack polisen"

"Hur är det möjligt att detta får hända i en kommun där våld och annan skadegörelse ökat markant. Vi invånare är inte trygga längre. "

"Vi behöver våra poliser. Det är en trygghet i vårt samhälle. Vill se fler av dessa ute på stan".

"Tack politikerna, tack demokratin, tack ska du ha. Det är så det funkar. Vi röstar och påverkar de folkvalda som sedan avsätter medel för tex polisen som är alldeles för lågavlönade och kraftigt, och då menar jag kraftigt underbemannade".

"Några omorganisationer till så finns det inte några poliser kvar"

"Fler poliser och högre löner, det säger sig självt. De lever väldigt utsatt""

Problemet är kanske inte så stort för den med fet plånbok som kan köpa lås, larm eller väktartjänster. Men känslan av att polisen abdikerar leder till att andra grupper med ett slags ordningsambition tar över i gaturummet. Dock inte utan motstånd. Gruppen Soldiers of Odin har sin bakgrund i Finland, och tycks satsa ganska stort på ett internationellt genombrott.

Notera att det inte finns någon svensk flagga på deras affich ovan, men det beror sannolikt på att den kan vara lite daterad. Under den senaste månaden har personer med SOO:s beteckning och jackmärken "patrullerat" på gator i flera svenska städer. Säkert finns det somliga som ser det som ett medborgargarde vilket som helst, medan andra uppfattar politiska övertoner som är oacceptabla. Det har lett till våld mellan SOO och deras ideologiska motståndare vid flera tillfällen. Och som vanligt är det polisen som trots begränsade resurser tvingas stå mitt emellan.

Sveriges Radio har förtjänstfullt gjort två mycket intressanta reportage, där reportrar följt SOO patrullering eller någon av deras medlemmar/supportrar. De är väl värda att lyssna på, dels från P1 Morgon där reportern följt en nattvandring, tills hon fick ganska stränga tillsägelser att avlägsna sig:
Så här kommenteras gruppens aktiviteter av Christer Mattsson från Segerstedtinstitutet:


Randi Mossige-Norheim från Ekoredaktionen har på sitt som vanligt lysande kontaktskapande sätt, försökt få en bild av vad som kan locka en människa att delta i SOO:s aktiviteter. Hon talar även med en av de poliser som arbetar i Stockholms City med bland annat marockanska gatubarn.


Blåljus kommentar: Både poliser men framför allt politiker, bör ta sig en allvarlig funderare på vilket utrymme bristande polisresurser ger för "alternativ ordningshållning". Oavsett om det handlar om reaktioner eller motreaktioner, är det dags för polisen att bli den dominerande faktorn i gaturummet.

Får polisen inte den förmågan, tar andra krafter över.


Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994