Publicerat 2018-10-10 10:20

Expressen: Ge poliserna på gatan mer betalt

Blåljus rapporterade häromdagen från SNS seminarium om Statskontorets granskning av Polismyndigheten efter Polisreformen. Som Blåljus beskrev det, borde kanske snarare regeringens anslag i samband med reformen ha förtjänat en närmare granskning. Nu ger Expressens ledarsida råd till den kommande regeringen hur hålen i polismyndigheten kan täppas till, med bl a pengar...

Tidningen tar sitt anslag i Närpolisreformen, i mitten av 1990-talet, som gick i graven på grund av resursbrist (i samband med den ekonomiska krisen, stängdes polishögskolan i en blocköverskridande politisk uppgörelse och närpolisreformen dog av polisbrist.)

Den intresserade kan läsa om Polisen upprepade och misslyckade försök att närma sig medborgarna sedan 1970-talet till idag här.

Expressen, noterar att polisreformen snarare gött centrala funktioner på Polismyndigheten än expempelvis yttre polisverksamhet i Norrbotten. Det är så klart korrekt. Men dessutom har all yttre polisverksamhet satts på sparlåga för att prioritera de allra värst utsatta områdena, där polistätheten nästan fördubblats på sina håll.

Expressen föreslår att polisens pyramid vänds på ända, så att poliserna i frontlinjen som riskerar att bli utsatta för våld, eller hamna i ett stenregn skulle få de högsta lönerna. Det skulle även kunna stoppa suget "uppåt" i organisationen från "gatan".

Expressen vill ge omfattande hardship-tillägg till poliser i yttre tjänst, skapa fler karriärtjänster inom kärnverksamheten och tillåt mer flexibla arbetsscheman, såsom den gamla gubblistan. Lokalpolisområdena bör dessutom ges ett större eget beslutsmandat. Det finns mycket mer att göra för att öka polisens effektivitet, konstaterar tidningen vidare. Bättre it-stöd, fler turlagssekreterare och systematiska utvärderingar av polisens insatser är några sådana exempel.

"Polisen är i stort behov av en upprustning. Men nästa regering bör försäkra sig om att resurserna verkligen går till kärnverksamheten innan den öppnar plånboken."

 

 

Tommy Hansson

 


Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994