Publicerat 2016-02-19 17:30

Polisprofessorn om larv och trams och skam...

Polisprofessorn Bo Wennström, kan ibland inte låta bli att kommentera när allt blir för absurt i polisens inre värld. Nu har han noterat ett uttryck som kan bli lika bevingat i polisiära kretsar som en gång Carl Lidboms " ”Du får inget svar för det du håller på med är trams!”. Svaret på det från Anders Björk blev ett ampert "Du ska veta hut när du är här!" något som gått till den politiska historien.

Blåljus är övertygade om att ingen av våra läsare har missat bakgrunden, Polisförbundets undersökning, som visar på liknande missnöje bland poliserna som Polismyndighetens.

Polisprofessorn har noterat Mats Löfvings språkbruk när det kommer till en kriskommission, vilket han kallar "larv". Och "Fånigt". Professorn vänder orden mot polismyndighetens tal och patronaliserande att poliserna bara är naturligt missnöjda i en pressad situation, som att de inte vet bättre. Vilket ledningen gör.

Han demonterar allt tal om utvecklingskurvan, som inte fungerar speciellt väl när det kommer till individnivå, och som tycks vila på minst sagt tveksam vetenskaplig grund.

Professorn avslutar sin artikel med orden:

"Är du polisanställd och läser det här, nästa gång dina chefer börjar tala om utvecklingskurvan som om det vore en gyllene lag, tänk: Det där är inte sant. Det där är, med Löfvings språkbruk, larv!


Vad utvecklingskurvan framförallt ger, är, som jag sagt förut, en retorisk vaccination mot kritik. Det går alltid att säga att det just nu är en fas som vi måste igenom. Kritiska medarbetare kan man dessutom klappa på huvudet och medlidsamt säga att du reagerar helt adekvat, just nu är du i fasen motstånd eller någon annan påhittad fas.

 

Att göra om reformer och utveckling till en fråga om individualpsykologi är farligt. Det är inte en solid grund för statlig verksamhet. Men Dan Eliasson framhärdar och i tal efter tal säger han stolt: ”Alla vi som arbetat med förändringsledning vet …”.

 

Vad detta ”vetandet” är värt kommer jag att återkomma till gång på gång till dess att den där utvecklingskurvan göms undan på någon lämplig skräphög där den hör hemma. Att kurvan blivit central för omorganisationen av polisen är en skam."

 

Tommy Hansson

  
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994