Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-06-11 07:40

Polishögskolorna har fortsatt problem att fylla platserna

Blåljus berättade för någon vecka sedan att antalet som antagits till höstens kurser på polishögskolorna nästan var lika många som antalet platser. 791 av 800 platser hade man lyckats få behöriga sökande till. Men, som vi berättade, brukar inte alla som antagits dyka upp vid terminsstart. Det är så klart ett bekymmer att inte ens dagens 800 platser kan fyllas upp till fullo, när utbildningen inom kort måste expandera krafigt för att möta behovet av poliser fram till 2024.
 
Även Sveriges Radios Ekoredaktion noterar glappet, i en serie inslag.

Polismyndigheten har vidtagit ett antal åtgärder för att få så många som möjligt av de antagna att verkligen fullfölja sina planer. De kommer att bli uppringda av sina blivande arbetsgivare och även få ett brev av Rikspolischefen. Måhända gör det polisen mer attraktiv som arbetsgivare.
 
På Blåljus berättade vi i november 2017 om planer på att skjuta upp fyskraven till en tid in i utbildningen som en nödåtgärd för att fylla PHS.
 
Nu har även den nyheten nått till Ekot, och programmet har fått fram att det inte kommer att sänkas ytterligare krav för att bli polis, något som Blåljus och säkert även medborgarna gläder sig åt.

Justitieminister Morgan Johansson noterar att även med de tomma platserna, utbildas det nu fler blivande poliser än tidigare. Moderaterna för sin del, vill göra polisutbildningen betald, och höja polislönerna rejält.
 
Justitieministen menar även att den breddade rekryteringen som öppnandet av nya polishögskolor innebär kan bidra till att fylla utbildningarna. Drygt 11500 söker till utbildningarnas tusen platser per termin nästa år vilket han ser som ett tecken på att utbildningen och yrket är attraktivt.
 
I år var det ca 10000 som sökte och det räckte inte till 800 platser.

I ett antal landsortstidningar har en ledare cirkulerat som uppfattat problemen med rekrytering till polisutbildningen. Ledaren är skeptisk till att fler polishögskolor är det bästa sättet att få fler sökande till utbildningen. Inte heller är det rimligt att sänka begåvningskrav eller fysiska krav mer än som redan skett - det kan vara en fara både för poliser och allmänheten - och dessutom leda till fler avhopp av personer som helt enkelt inte har förutsättningar för yrket polis.
 
De sista orden i ledaren, borde politiker av alla färger läsa och begrunda. De lyder:
 
"Tyvärr motsvarar inte löneläget det ansvar som läggs på polisen.

Makthavare kan inte detaljstyra löner, men de har möjlighet att genom ökade anslag underlätta för Polismyndigheten att höja lönerna och därmed även yrkets status.

 

Färre tester och sänkta antagningskrav är att slösa med skattemedel. Dessutom sänder det signalen att blivande poliser varken behöver vara begåvade eller i god fysisk form.

Tuffa antagningskrav och skälig lön, det vore däremot ingen dum idé."

 

Blåljus kan bara hålla med. Prioritet ett nu är fler poliser. För att komma dit måste yrkets attraktivitet stärkas. Ingen svår matematik egentligen...

 

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994