Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-05-18 09:20

Ordningsvakter som rycker ut enligt ny lag?

Blåljus uppmärksammade för någon månad sedan att Stockholms Stad begärt att få inrätta mobila förstärkta ordningsvakter, för att kunna ingripa mot bland annat narkotikalangning, personrån, tillgreppsbrott i butiker, tiggeri, ordningsstörning, fylleri, skadegörelse, våld på allmän plats och trafikbrott. Argument för införandet var också att skjutningar skapar otrygghet, och att det förekommer olaga politisk affischering, vad nu ordningsvakterna skulle göra åt den saken...

 

Nu skriver SvD om en holländsk modell, efter att polisväsendet där omorganiserades, uppstod det ett vacuum efter poliser. Då har man i Holland valt att införa ”halvpoliser”, som obeväpnade men försedda med handfängsel skall skapa trygghet. De skulle även på något sätt kunna motverka både grövre brott och upptäcka terrorbrott in spe, enligt systemets tillskyndare. 

 

Enligt SvD tycker oppositionsborgarrådet Karin Ernlund (C) i Stockholm att tjänstemän som i Amsterdam skulle minska otryggheten och brottsligheten även i Stockholm:

 

Tar man bort de små sakerna sköter de stora sig själv. Har någon i Stockholm någonsin fått någon bot för nedskräpning? Jag ser heller aldrig någon trafikpolis när jag tar cykeln till jobbet. Vi behöver power för att komma åt otryggheten...

 

Blåljus upphör aldrig att förvånas, den bistra sanningen är nog snarast att inte ens den gamla sortens kvarterspoliser skulle bli särskilt långlivade i våra mest brottsbelastade områden. Det som behövs är i stället rejäla satsningar på riktiga poliser som kan gå i gemensam attack mot brottslingarna. 

 

Polismyndigheten i Stockholm har också mycket klokt valt att inte bevilja de utvidgad ordningsvaktsförordnandena. 

 

Just när vi trodde att det inte kunde bli värre, presenterar Moderaterna en ny idé för stockholmarnas trygghet. Nu kräver man lagstiftning för att ge ordningsvakter möjlighet att patrullera och rycka ut i hela kommunen. Dessutom skall dessa ordningsvakter få rätten att transportera omhändertagna till polisstationen. 

 

Alla poliser vet att personer som omhändertagits av ordningsvakter, kan vara korrekt omhändertagna. Eller inte. Att då ge dessa måttligt utbildade vakter utökade befogenheter är faktiskt ett sätt att inkräkta på allas fri- och rättigheter, på ett sätt som inte känns rättssäkert. Att dessutom ge dem utryckningsansvar och transportansvar skulle innebära att en privat C-polis skulle inrättas i Sverige. För den som vill och har råd att betala för deras tjänster. Till det kommer att ordningsvakternas arbetsledare ofta rekryteras från Polisen, men genom förslaget får en annan huvudman...

 

Polisförbundets ordförande Lena Nitz är också tydlig i sin kritik: "Privata ordningsvakter kan aldrig ersätta den polisiära kompetensen och staten får aldrig abdikera från ansvaret för människors säkerhet och bekämpandet av brott".

 

Blåljus kunde inte formulerat det bättre. Nu får det vara slut på ad hoc-lösningar på polisbristen. En lagändring tar lägre tid än att se till att poliser inte lämnar yrket, eller kommer tillbaka till polisyrket. Det handlar om en rimlig lönesättning av Sveriges poliskår. Ett rejält polislönelyft. Svårare är det inte.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994