Publicerat 2018-04-05 08:40

Vad kostar trygghet

DN har två artiklar, som på olika sätt beskriver problematiken med bristande trygghet i Stockholm. Det har ibland klagats på alarmism, särskilt när otrygghet använts för politiska syften. Men här kommer beskrivningen av situationen i områden, som inte är särskilt utsatta från Stockholms stad...

DN berättar
att Stockholms stad vill anställa ordningsvakter med utökade befogenheter som ska få rätten att patrullera på olika platser i Stockholm. Stockholms säkerhetschef beskriver ansökan för DN:  Staden vill att förordnandet ska gälla samtliga stadsdelar är att vakterna ska kunna röra sig fritt i staden.

– Vi vill att de ska vara mobila. Det kommer inte vara ordningsvakter på alla platser samtidigt, säger han till tidningen. Men alla stadsdelar anses ha behovet, utom Södermalm, av någon anledning. Lokalpolitiker beskriver satsningen som ett sätt att möta de boendes otrygghet.

 

Det kan ju vara värt att fundera över vilka ordningsstörningar som de kommunalt betalda ordningsvakterna skulle vara bot mot. Enligt ansökan, beskrivs problematiken i en av de berörda stadsdelarna med orden: "Narkotika, personrån, tillgreppsbrott i butiker, tiggeri, ordningsstörning, fylleri, skadegörelse, våld på allmän plats och trafikbrott.”

 

Blåljus kan inte låta bli att fundera över om ordningsvakter verkligen är den rätta medicinen mot de beskrivna problemen. Eller om fler poliser hade varit en bättre bot. Det kan ju även handla om prioriteringar. När man går på Södermalm upplevs det väl inte vara problemfritt på många platser. Men där finns trots allt en trygghetsgrupp med erfarna poliser som gör vad de kan för att hålla problemen på en rimlig nivå. Och bara den synen är så klart trygghetsskapande.

 

Att det har blivit så stora problem på flertalet platser i Stockholm är tänkvärt. Hur det kan ha gått så illa, kan vi ana när vi läser dagens ledare i DN. Där propageras för att politikerna ska göra blocköverksridande lösningar för att komma tillrätta med den hysteriska bostadsbristen i Stockholmstrakten med ty åtföljande hysteriska priser. Gott så, men det intressanta är argumentet för att bygga fler bostäder. Tidningen klagar på att det är för enkelt att övertrumfa varandra politiskt med krav på fler poliser. Men, som tidningen skriver: "Stockholms nya poliser måste ha råd att bo i sin stad"...

 

Tidningen beklagar att MP fått ansvar för bostäder, vilket enligt tidningen inte tyder på rätt prioritering, och anar att frågan om bostadsbristen fått för liten politisk tyngd för att den främst drabbar svaga grupper som nyanlända och ungdomar. Men tidningen återvänder i retoriken till polisernas boende:


"Hur ska en nykläckt polis med en lön på drygt 25 000 kronor i månaden lockas att slå sig ner i Stockholm, med dess bisarra bostadsköer och lika bisarra andrahandsmarknad?"


Blåljus kan bara hålla med. Och det finns två led i den sista frågan. Bostadsbristen och polisernas löneläge i Stockholm. Det sistnämnda borde ha åtgärdats för länge sedan. Om poliserna i Stockhom hade haft rimlig lön, hade de sannolikt varit tillräckliga i numerär för att ge medborgarna den trygghet de redan har betalt skatt för.


Tommy Hansson

 

 

 

 

 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994