Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2016-10-13 09:30

Nekades delpension efter 44 år som polis

Örebropolisen Bengt-Olov Hedvall har hängt av sig polisuniformen för gott, lagt polismössan på hyllan och övergått till att snickra, plocka svamp, eller åka runt i Sverige med sin husvagn. Han saknar enligt uppgift inte polisjobbet det minsta, eftersom det blivit tuffare och  tuffare och omorganisationen minskat trivsel och arbetsglädje.

Ändå, hade han kunnat tänka sig att jobba på några år till, han tillhör det uthålliga släkte av poliser som ägnat sitt polisiära liv åt att sprida trygghet genom synlighet och genom att gripa och lagföra de Örebroare som gjort sig förtjänta av det. Men när arbetsgivaren som tack för lång och trogen tjänst, nekade att ge Bengt-Olov Hedvall deltidspension de sista arbetsåren, blev beslutet att gå i tidigare pension i stället desto lättare.

I SVTs intressanta klipp, intervjuas en HR-chef som beskriver hur allt fler lämnar polisen. Han uppger att myndigheten absolut vill dämpa den rörelsen. Poliserna är för få för uppdraget, vilket leder till mer övertid och till en pressad arbetssituation.

Även Polisförbundets lokala representant, påpekar att trots polisernas lojalitet, är det alltfler som inte orkar mer. Det usla löneläget är en annan faktor som spelar in.

Blåljus har fått signaler om att Polismyndigheten äntligen tycks visa en vilja att börja använda delpensionsavtalet på det sätt som var avsett.  Det innebär att en avsevärt högre andel av de poliser som sökte delpension i höst kan få möjligheten jämfört med de som sökte i våras. Det ligger även i linje med vad både Rikspolischefen och Inrikesministern nu uppfattat, det är bättre att ha deltidspensionerade erfarna poliser än att (inte) ha heltidspensionerade poliser. Det är något som Polisförbundet på alla nivåer har kämpat för länge. Blåljus gläds åt att våra chefer nu fått den insikten, men beklagar att den kom för sent för Bengt-Olof.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994