Publicerat 2019-04-08 14:50

Moderaterna kritiska mot nedskärningar i polisbudget

Nu närmar sig vårändringsbudgeten där regeringen kan justera i siffrorna som ligger sedan Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom sin budget, som bland annat bidrog till en viss löneökning för poliser. Nu har poliserna varit så effektiva att kriminalvården har svåra problem med att hysa alla fängelsekunder och häktade. Dessutom räcker myndighetens resurser inte till den ålagda arbetsuppgiften att transportera frihetsberövade, som skulle avlasta poliserna, utan poliser tvingas köra land och rike runt.
 
Så enligt en artikel i Expressen och en TT-artikel kommer 230 miljoner att föras över från Polismyndigheten till Kriminalvårdsverket. 
 
Moderaterna inser så klart att det behövs mer pengar till Kriminalvården. Men anser att det är fel att ta dem från Polismyndigheten. Ulf Kristersson utvecklar sin åsikt i Expressen, och menar att polisen behöver behålla pengarna av rätt uppenbara skäl, men de tar nu bort en fjärdedel av den ökning vi lade på. Vi menar att ökningen som krävs handlar mycket om att öka attraktiviteten i att bli polis. Det handlar inte bara om att vi har ont om poliser här och nu – det handlar om att behålla poliser i tjänst.
 
Kristersson noterar vidare att Socialdemokraterna och Moderaterna delar målet om tiotusen nya polisanställda till 2024. Men han inser att det målet blir svårare att nå med mindre pengar. Det är ju redan nu svårt att rekrytera till yrket. Då måste man göra någonting åt förutsättningarna för rekryteringen. Det är därför vi har sagt att man både borde höja lönerna – framför allt för dem som befinner sig i yttre tjänst – och se till att det blir en betald polisutbildning, säger Kristersson till Expressen.
 
Kristersson menar att polisen är det absolut viktigaste i svensk politik just nu, något som även Aftonbladet berättat.

– Det är en sak att man kan tycka lite olika i en och annan perifer politisk fråga, men nu pratar vi om den enskilt största frågan i all svensk politik just nu: Hur ska vi komma tillrätta med gängkriminaliteten och få en polis runtom i landet som människor litar på kommer när man behöver den? Att då göra nedskärningar just på polisen av alla tänkbara statliga verksamheter, för att stärka Kriminalvården, det är totalt feltänkt, säger Ulf Kristersson till Expressen.

 

Tommy Hansson

 

 

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA


wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994