Publicerat 2017-02-06 10:00

Martin Melin om att "gilla läget" på facebook

Martin Melin har skrivit en mycket uppmärksammad text på facebook. Den har delats och gillats av massor av folk och lästs av minst en miljon läsare hittills. Det är ett utmärkt exempel på att riktiga poliser behövs i samhällsdebatten.


Texten tar sin utgångspunkt från hans egna erfarenheter som ordningspolis på en av de mest utsatta arbetsplatserna inom polisen, Stockholms City. Bland annat berättar han hur viktigt det är att det finns erfarna poliser och chefer med i den yttre verksamheten som kan förmedla en god poliskultur. Det fanns det när Martin började som polis.


Martin berättar vidare om sina erfarenheter av Rikspolischef Dan Eliasson. Redan tidigt som rikspolischef sade Dan när höjda polislöner kom på tal, att poliserna inte fick bli löneledande inom staten. Som om det låg i farans riktning utan väldigt breda guldgaloner på axelklaffarna.


För att få polisernas förtroende måste man förtjäna det. Martin skriver om Rikspolischefen:


"Hade han klivit upp på Ygemans kontor, slagit näven i bordet och sagt att nu jäklar får du hosta upp mer pengar! Då hade han fått med sig polissverige. Hade han i morgonsofforna suttit och sagt att han stöttar sina poliser i deras frustration över dåliga löner och dåliga arbetsvillkor och att det nu var upp till regeringen att leverera – då hade han blivit hyllad."


Martins facebookinlägg har bland annat uppmärksammats av Expressen. Kanske är det under skuggan av det i dagarna slutna polislöneavtalet som gav ett otillräckligt utfall för att vända polisflykten och förbättra rekryteringen, han avslutar i en pessimistisk ton inför de närmsta två åren, då rikspolischefen inte tar fighten med njugga politiker:


"Där har vi nog också förklaringen till att det nu kommer bli två tunga år till valet 2018, då vi oavsett utgång kommer få en ny Rikspolischef. Två år av spänt förhållande mellan oss på fältet och de i ledningens korridor. Två år av sämre utredningsresultat och färre poliser på gator och torg. Två år där våldet i förorterna kommer bli vardagsmat, skjutningar, dödande, upplopp och där utsatta ungdomar kommer allt mer dras in i kriminalitet. Två år som kommer bli väldigt, väldigt svåra att hämta hem. Jag tror helt ärligt inte vi någonsin kommer göra det.

 

Men – nu är det vad det är. Att chefen bestämmer. Precis som han ska göra.

 

Och för oss poliser är kanske det bästa vi kan göra att bara ställa oss i ledet och börja gilla läget. Vi får arbeta bäst vi kan utifrån de resurser vi har, och med avsaknad av en ledare, som vi så väl hade behövt.

 

Vi får gilla läget."


Martin har sammanfattat reaktionerna på sin facebooktext i ett inlägg på Instagram. Det är ett tydligt exempel på att polisers åsikter kan göra skillnad.


"Då kan vi sammanfatta de första 24 timmarna efter att jag skrev en liten text på Facebook.
1 miljon läsare har nåtts.
17 000 har gillat texten.
1.200 kommentarer.
5 000 har delat den.


Som sagt, jag tror inte vi enskilda poliser kan påverka så mycket men vi kan i alla fall visa att vi finns. Vi kan i alla fall - på vårt egna sätt - visa vad vi tycker. Om det sedan är en demonstration i kylan utanför Stadshuset eller ett inlägg på Facebook - skitsamma, bara vi gör nåt.


Men, samtidigt som vi är kritiska får vi inte glömma bort att jobba. Vi kan inte låta uppgivenheten påverka oss, för det påverkar i så fall indirekt medborgarna, de som vi ska skydda och hjälpa.


Så, som jag skriver, vi ger oss inte, men vi gillar läget. Vi gör vårt bästa tills det en dag vänder. För det måste det göra."


Blåljus känner oss heller inte särskilt hoppfulla. I dagens DN proklamerar statsministern att regeringen inte accepterar att vi har organiserad brottslighet som tar över vissa bostadsområden. Han säger att hans parti positionerar sig så att de prioriterar lag och ordning och trygghet i en ny tid. Han säger inte att det inte märks i statsbudgeten. Han har knappt utsagt de till intet förpliktigande orden innan vi nås av nyheten att en polis i chefsställning, som arbetat mot den organiserade brottligheten i Uppsala, fått sin privata bil sprängd utanför sin bostad i Täby. Polischefens familj har evakuterats. Polisförbundets ordförande, Lena Nitz kommenterar i TV4-nyheterna: Polisens arbete är utsatt, och borde vara värderat därefter

 På motstående sida i DN, berättas att politikområdet "Lag och Ordning" ökar bland väljarnas prioriteringar. Den har ökat från 1% till 11% som viktigaste fråga.  Och att en ökande andel av medborgarna tycker att Sverige är på fel väg i allmänhet. 48% anser att landet är på fel väg, medan 18% ser positivt på utvecklingen.


Om 1,5 år är det val. Ska det vända innan valet, borde åtgärder satts in igår. Det borde har märkts i polisens budget och på polisernas löner.


Tommy HanssonGilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994