Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2016-09-28 16:30

Hur många av 8000 kan vi göra poliser av?

Frågan är ställd med anledning av att det tycks som att en del uppfattat det som att rekryteringskrisen till Polishögskolorna är löst. Uppgiften for genom luften i riksdagsdebatten om poliskrisen, och dessutom upprepade inrikesminiser Anders Ygeman antalet sökande ställt mot antalet platser som ett argument mot en polislönesatsning.

Det var Miljöpartiets Annika Hirvonen som nästan triumferande i riksdagsdebatten om poliskrisen framhöll att det sökt 8000 personer till 800 utbildningsplatser 2017. När sedan Inrikesministern fick träffa Rinkebypolisen Hanif Azizi efter debatten ville Hanif att regeringen skulle göra en liknande satsning som gjorts på skolan, fast för polisen. Då påpekade inrikesministern att det ju sökte 8000 personer till 800 utbildningsplatser på polishögskolorna så det var inte aktuellt, läraryrket däremot var svårrekryterat.

Blåljus kan inte låta bli att
påminna om den utmärkta redovisningen i Polistidningen från i våras. Där beskrevs det hur 4589 personer sökte till de då aktuella 300 platserna. Men därefter är ju antagningsförfarandet utformat för att gallra bort de som inte klarar av polisyrkets krav. Det medförde att av de 300 platserna, kunde endast 257 lämpliga polisaspiranter städslas.

Då kan man ju fråga sig hur långt 8000 poliser räcker om kvaliteten på adepterna och antagningskraven är hyfsat lika. Även där har Polistidningen svaret. Blåljus citerar:

"
Om 5,6 procent av de som söker polisutbildningen inför våren 2017 antas (samma kvot som våren 2016) så krävs 14 286 sökande för att fylla de planerade 800 utbildningsplatserna. 
Om antalet sökande är 7 000 krävs att dubbelt så stor andel av de sökande antas för att fylla alla 800 platserna."

Som Blåljus uppfattar siffrorna, även om det finns en viss osäkerhetsfaktor beträffande kvalitet och krav, är det kanske för tidigt att jubla. Kanske hade det varit bättre att lyssna på Hanifs och Polisförbundets krav på ett polislönelyft! Det har ju även fördelen att det bromsar avgångarna från polisyrket. Det tar ca tre år innan en nyrekryterad polisadept är operativ. Men en polis som väljer att stanna i yrket arbetar redan, och slipper bli ett hål att fylla.

Idag är det blott två dagar kvar tills polisens kollektivavtal går ut. Då får polisfacket konflikträtt. Det återstår att se hur det går i förhandlingarna.

Tommy Hansson 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994