Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2016-08-23 09:30

Förslag om ny arbetsuppgift för polisen; Bilbrännarpryo

Polismyndigheten har dessvärre upphört att ta emot alla de skolungdomar som drömmer om att bli polis. Detta på grund av sekretesskäl. En polis som utreder kan under förhör få höra saker som inte obehöriga skall veta. En polis i yttre tjänst kan aldrig veta om passet slutar i en lägenhet med katastrof och social misär eller farliga situationer som inte skolungdomar skall vara med om.

Möjligheten för framtidens poliser att följa med poliser togs bort för drygt tio år sedan. Innan dess hade jag själv ofta med pryo-elever när jag arbetade som närpolis eller innan det kvarterspolis. Minns exempelvis ett tillfälle när vi patrullerade på torget med vår pryo och banken larmade om pågående rån. Trots att vi (typiskt nog för en kvarterspolis) var på plats, hade gärningsmannen hunnit lämna platsen. Men vi fick genomföra förstahandsåtgärder och ta hand om brottsoffer, och dirigera runt polispatruller med blåljus. Det fanns ingen möjlighet att ägna pryoeleven full uppmärksamhet. När vi var klara på plats efter ett par timmar, beklagade vi att vi inte ägnat oss åt eleven fullödigt, men eleven uppfattade det som helt naturligt och hade så klart fått något med sig tillbaka till skolan att berätta om. Dessutom hade eleven fått en insikt om vad kvarterspolisarbete kan innebära. Om just den unge personen blev polis vet jag inte. Däremot vet jag att ett tiotal av alla de pryo jag haft genom åren blivit poliser. De har ibland hälsat på mig fem eller tio år senare och tackat, något smickrande även om jag själv inte kommit ihåg just den personen...

Men, som sagt är det nu helt stopp på den fronten. För skötsamma ungdomar med polisdrömmar. I den situationen får vi läsa i Expressen om ett nytt kreativt förslag att stoppa bilbrännare. Det är Centerpartiets partiledare, Annie Lööf, som enligt Expressen menar att unga bilbrännare borde få jobba hos polisen som straff. Och nog för att det kan uppfattas som ett straff att arbeta vid den myndigheten...

Hon säger enligt tidningen att hon haft kontakt med Polisförbundet och Centern kommer att följa upp detta och i dialog med Förbundet se vad det finns för lämpliga uppgifter. Det är klart att inte yrkeskriminella ska avtjäna ungdomstjänststraffet hos polis och räddningstjänst utan det handlar om ungdomar på glid som man har möjlighet att få på rätt bana. Det kan handla om ungdomar som inte har någon respekt för samhället, som attackerar räddningtjänst och bränner bilar, menar Annie...

Det skall väl sägas, att Annie Lööf även vill ge polisen större resurser, fler poliser och hårdare straff.

Lena Nitz, Polisförbundets ordförande kommenterar förslaget om att låta bilbrännare delta i polisens arbete så här; Det är bra att Centern insett att det behövs kontaktytor mellan polis och ungdomar. Däremot är jag inte lika säker på att ungdomstjänst är den rätta vägen. I dag har vi en polisbrist som innebär att polisen tvingas till tuffa prioriteringar i den dagliga verksamheten. Att utöver det arbetsleda en ungdom som gör sin ungdomstjänst drar ytterligare resurser från polisarbetet, säger Lena Nitz till Expressen.

 

– Det är direkt olämpligt att kriminella ges access och insyn i samhällsviktiga funktioner och om vilka metoder och verktyg dessa verksamheter använder för dels inom räddningstjänsten men inte minst inom polisen som också är en säkerhetsklassad verksamhet i flera avseenden, säger Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad till tidningen om förslaget.

 

Blåljus låter förlaget tala för sig självt. Det är inte första gången Centerpartiet kommit med förslag för polisen vars effekter varit diskutabla.

Så här skriver Centerpartiet själva på sin hemsida om förslagen.

Aftonbladets ledarsida håller Daniel Swedin med Annie Lööf och tycker att hon är inne på rätt spår, även om han även inser att självklart måste polisen få fler kollegor och självklart måste de ingripa mot brottslingar...

På SvDs ledarsida, intar man men mer kritisk hållning; Linda Nordlund skriver:

"Ungdomar som kastar sten och bränner bilar på entreprenad åt kriminella gäng ska inte praktisera hos polisen, och därmed få del av hur polisen arbetar för att komma åt deras kompisar. Och det sista polisen behöver är ytterligare ett barnpassningsuppdrag som tar fokus, tid och resurser från brottsutredandet.

 

För bilbränderna ligger ansvaret hos dem som tänder på. Men för polisens möjligheter att utföra sitt jobb vilar ansvaret i regeringens händer."Ett annat sätt att angripa problemet med bilbrännare, kan vara att som en brandman i Malmö gå ut med en brinnande! apell till de som bränner bilar. Hans beskrivning av hur räddningstjänsten resonerar jämfört med bilbrännare är bestickande. Så här skriver han till en bilbrännare:

"Du skadar samhället, jag hjälper samhället. Du förgiftar mig med cancerframkallande gaser, jag ägnar mitt yrkesverksamma liv åt att rädda livet på dig. Tycker du att detta känns rättvist? Tycker du att jag får skylla mig själv för att ditt beteende bara är ett resultat av ett samhälle som inte tagit hand om dig?
Då ska jag berätta en sak för dig. Jag växte upp tuffare än du. Min uppväxt var ett helvete. Det var otrygghet, ohälsa, rädsla, våld och inga pengar. Det var, enligt ditt synsätt, en massa bra ursäkter att använda sig av för att inte ta sitt ansvar.
Men jag har varit där du är, och det har många av mina kollegor också. Vi går inte på ditt skitsnack. Medan du väljer att förgifta oss, så arbetar vi allt vi kan för att hjälpa det här samhället, så att fler kan ha det som vi har det. Så att du kan ha det som vi har det."

Tommy Hansson
 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994