Erfarna poliser fångade inga tjuvar den dagen

Blåljus skrev ju igår om hur viktigt det är att polisers erfarenheter värderas, nu när det kommer extra pengar. I vårt facebookflöde har vi uppmärksammat ett par händelser som visar hur det kan gå när poliserna blir fler och när poliserna tillåts använda sin erfarenhet för att vända utvecklingen.
Blåljus skrev ju igår om hur viktigt det är att polisers erfarenheter värderas, nu när det kommer extra pengar. I vårt facebookflöde har vi uppmärksammat ett par händelser som visar hur det kan gå när poliserna blir fler och när poliserna tillåts använda sin erfarenhet för att vända utvecklingen.

Det handlar om poliserna i Järva,
Martin Marmgren och Hanif Azizi som deltagit i blåljusdagarna på Järva gård tillsammans med bland andra brandkåren. De visade polisbilen och dess utrustning, och pratade med massor av elever och andra samt fick svara på tusen frågor. Precis som det brukar vara när poliser får tid att jobba kontaktskapande. Men då är förutsättningen så klart att de har tid att jobba även med annat än det allra mest akuta, vilket blivit möjligt i Järva efter satsningen i regionen på de allra mest utsatta områdena. Den enda baksidan med det är att poliserna fattas någonannanstans, och förebyggande arbete behövs överallt.

(Bild Esme Güler)

Tänk om bara några av deltagarna får nya hjältar genom aktiviteten, i stället för någons storebror som langar knark och kör BMW... Dessutom blir det så klart svårare att kasta sten eller attackera en polis som heter Martin eller Hanif, när man känner polisen. Eller någon annan polis, man fattar ju att polisen är juste.

Martin fick i veckan reda på
att att ett tjejlag som spelade på Spånga IP hade utsatts för stenkastning och trakasserier (man hade kallat dem "horor" och andra glåpord, varit på deras cyklar och mopeder mm). Det är för jävligt av en massa olika orsaker. Martin fick tag på tränaren, påbörjade en dialog med klubben om vad vi kan göra för att hjälpa dem och såg till att kollegorna som gjorde kvällen skickade förbi en patrull för att stötta tjejlaget på deras nästa träning. Så här beskrivs det på Järvapolisens hemsida:

"I veckan utsattes ett damlag som tränade fotboll på Spånga IP för stenkastning och trakasserier av ett pojkgäng . Det här är naturligtvis helt oacceptabelt, speciellt då det har funnits inslag av sexism i de glåpord flickorna och kvinnorna utsattes för i samband med trakasserierna. Vi har initierat en dialog med klubben kring deras situation, och besökte i veckan det aktuella lagets träning för att stötta dem och ta upp en anmälan.


Dessvärre finns det fler idrottsföreningar i vårt område som har problem med gäng som stör tryggheten och aktiva eller ledare som blir utsatta för brott på väg till eller från träningen. Om vi hamnar där tränare slutar eller föräldrar inte låter sina barn åka till klubben i Tensta eller Rinkeby längre riskerar det att drabba hela området hårt. Idrottsrörelsen är enormt viktig för Järva, för många unga kan en väl fungerande förening och regelbundna träningar vara skillnaden mellan att hamna i kriminalitet eller att få en bra start på livet. Dessutom är just tjejidrotten väldigt viktig då den ger utrymmer för flickor och kvinnor att aktivera sig och ta plats, ett utrymme som de allt för ofta får för lite av.

 

Det är naturligtvis mycket viktigt för oss som Lokalpolisområde att stötta våra idrottsföreningar så gott vi kan. Vi vill uppmana föreningar som har problem att ta kontakt med oss. Vi har gärna ha en dialog om hur vi kan arbeta långsiktigt tillsammans för att öka tryggheten för er. Minst lika viktigt är dock att ringa direkt när det är otryggt i samband med träningar eller andra aktiviteter."

 

Polisens insatser har gett upphov till ett par tidningsartiklar, om än inte av samma omfattning som när en f d politiker eventuellt uppträdde olämpligt på en skärgårdsö i somras...

 

här skriver Mitti om händelsen.

 

Blåljus gläds åt att se förebyggande och proaktivt polisarbete i vardagen. Tänk vilken ökad trygghet för de utsatta kvinnorna. Och vilket tydlig gränssättning mot de som trakasserar.

 

Det finns  poliser som  brinner för den uppgiften. Men hade pinnjakten pågått för fullt, enligt NPM, hade kanske Martin och Hanif hamnat på efterkälken lönemässigt på grund av sina insatser. De grep kanske ingen snattare eller rattfyllerist just den dagen. En helt annan sak är att de som alla andra poliser är beredda att ingripa mot brottslingar när det är möjligt. Det har de bättre förutsättningar att göra med lokalsamhällets stöd! Nu hoppas vi att polismyndigheten genomför allt vackert tal om att bli en attraktiv arbetsgivare så att poliser som Martin och Hanif har råd att fortsätta som poliser och samtidigt kunna försörja sig och sina familjer.

 

För en sak står ganska klar, det är de allra bästa poliserna som får de allra bästa jobberbjudandena hos andra arbetsgivare. Och det är de allra bästa poliserna som behövs ute i förorten och på alla andra platser i Sverige.

 

Tommy Hansson