Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-03-27 11:00

Allt är möjligt att missförstå

Carina Bäck skrev en insändare till Expressen Debatt, och till Blåljus, om hur poliser lönesätts, under rubriken "Hur är det möjligt". Hon jämförde med nyanställda civila utredare, som har en mer marknadsmässig lönesättning. Det ledde till ett antal reaktioner som nu fått Carina att ännu tydligare förklara exakt vad hon menade.

"Efter en helg där jag fått enormt mycket både kärlek och hat i bland annat sociala medier så känner jag mig tvungen att vidareutveckla mitt resonemang från förra veckans debattartikel.

Men jag vill börja med att säga att hur illa man än tycker om någon annans åsikt är det aldrig okej att gå till personangrepp.  Jag har under helgen fått läsa och höra en hel del saker som inte lämpar sig att återge i skrift vilket inte är okej någonstans.

 

Jag förstod naturligtvis att min artikel skulle röra upp känslor men att man skulle läsa in så mycket som inte står där var jag inte beredd på. Jag står för vartenda ord i artikeln men absolut inte det som tolkas in som inte står där.

 

Det påstås att jag lägger skulden på civila för att poliserna har låga löner. Det gör jag verkligen inte! Jag kritiserar arbetsgivarens lönepolitiska strategi och ingenting annat. Jag tycker deras sätt att värdera kompetens och erfarenhet är förkastlig. Samma sak gäller naturligtvis för erfaren civil personal som ligger ljusår efter de löner som nyanställda civila akademiker kan få. Det är lika orättvist och illa det.

 

Jag har aldrig någonsin påstått att någon är bättre eller sämre än någon annan. Jag är den första som skriver under på att polisarbete är ett lagarbete där alla behövs. Utan extremt kunnig och kompetent administrativ personal skulle det bli enormt mycket svårare att göra ett bra utredningsarbete, utan duktiga analytiker skulle såväl yttre som inre verksamhet fungera sämre eller inte alls. Listan kan göras lång på civila funktioner som myndigheten inte klarar sig utan och de som besätter funktionen ska värderas utifrån erfarenhet och kompetens likväl som poliser. Det är INTE det jag pratar om.

 

Jag pratar om det orimliga i att lönesätta helt nya civila utredare utan kunskap om vår verksamhet och våra system på löner en polis (eller erfaren civil kollega) bara kan drömma om. Återigen är det inte deras fel att de får dessa löner, jag kritiserar inte medarbetarna utan systemet som är skapat av arbetsgivaren. Jag lägger heller ingen som helst värdering i hur duktiga individerna kanske blir så småningom.

 

Den enda som skapar ett ”vi och dom” är arbetsgivaren som vill dela in sina medarbetare i A och B-lag. Som det ser ut idag kan en polis ha en juristexamen eller annan akademisk utbildning i bagaget som inte genererar en enda krona extra i lönekuvertet. De får ingen högre lön för de är ju även poliser. Det är ett straff att vara polisutbildad i Polismyndigheten, det är lite spännande. De vill ställa grupp mot grupp även bland poliser, allt finns att beskåda i sin fulla prakt i deras lönepolitiska strategi. Kommer mig osökt att tänka på begreppet härska genom att söndra…

 

Jag blir extremt provocerad av att polisarbete alltid ska reduceras till att åka radiobil och vara ute på gator och torg. Det är en given del av vårt arbete men långt ifrån allt. Den erfarenhet man får av att arbete ute på gatan tar man sen med sig in i exempelvis utredningsarbetet och det är en viktig del i helheten. Sen kan naturligtvis civila komplettera med annan bakgrund och erfarenhet men aldrig ersätta. Det är min poäng.

 

Att vi är oroliga för våra civila kollegors hälsa och säkerhet borde vara en självklarhet. Vi säger ju inte att det är farliga miljöer i arrester och liknande för att jävlas med någon. Det handlar om vår och våra civila kollegors arbetsmiljö. Och efter ett antal år i radiobil så vet man att det är när man ”bara ska” göra något ofarligt som hämta ett beslag eller hålla ett kort förhör eller liknande som det tenderar att smälla till. Vi är tränade och vana vid att göra farlighetsbedömningar och vi är beredda på att vad som helst kan hända när som helst. Och man kan inte hänga upp sin argumentation på att det finns civila som jobbat på Kriminalvården, eller är självskyddsexperter eller vad det nu kan vara. Det finns de som definitivt inte har den erfarenheten också. Vart drar man gränsen och vem är ansvarig för den gränsen och kontrollerar den i praktiken?

 

Som polis känner man sig knappt välkommen i myndigheten längre. Jag hoppas innerligt att den utvecklingen vänder. Jag hoppas också att samtliga medarbetare oavsett om man är polis eller civil får skäligt betalt för det arbete man utför. Det är dock inte mitt jobb att driva den typen av frågor för mina civila kollegor. Jag förträder de poliser som finns i mitt område, det är mitt jobb och det är jag stolt över.


/ Carina Bäck

  Ordförande Polisförbundet Stockholm Syd

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994