Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-03-27 09:30

Alcatraz eller pinnjakt

"Alcatraz" låter som en spännande film om desperata mördares flykt från en fängelseö. Men nu har ordet fått en mer prosaisk betydelse, när Polisen i region Stockholm startat en mängdbrottssatsning med det fantasieggande namnet. Problemet är som vanligt att prioritera, när det fattas poliser ungefär överallt.

Ett avsevärt mindre fantasieggande ord, är Pinnjakt. När nu mängdbrotten som blivit lagda på hög på grund av polisbrist ska utredas, tas poliser från andra viktiga arbetsuppgifter. Sjöpoliser, hundförare, spanare och brottsförebyggare och även poliser med administrativa uppdrag tas från sina ordnarie uppdrag och sätts att utreda snatterier, misshandlingar och trafikbrott. Inkommenderingarna till Alcatraz varierar enligt uppgift i tid mellan ett par veckor och några månader.

Polisledningen i region Stockhom framhåller för DN att det handlar om att arbeta utifrån lokala problembilder, då kan det ingå narkotika eller trafikbrott. Ulf Johansson, chef för region Stockholm betonar för DN att polisen ska låsa in fler kriminella, inte jaga pinnar.

-Visst har polisen historiskt ägnat sig åt pinnjakt för att få resultatet att se bättre ut. Men att vi nu satsar på narkotika och trafikbrott beror på de lokala problembilderna. Öppen narkotikahandel, drograttfylla och olovliga körningar upplevs av många medborgare som stora bekymmer, säger Ulf Johansson till DN och utgår från att kritiken beror på bristande kommunikation. Satsningen Alcatraz skall starta den 1 april, och pågå i tre månader. Då är det tänkt att polisens siffror om ouppklarade anmälningar skall ha blivit bättre. Men om det inte har inträffat, säger regionpolischefen att vi får lägga på ytterligare ett kol, och tillsammans med poliserna fundera ut lösningar.

I samma DN-artikel tillfrågas den nye biträdande chefen för Södermalmspolisen, Jonas Trolle, om problematiken. Han säger till DN att grundproblemet är att det finns för få utredare. Det är dags att sätta ned foten och skära rejält i allt som inte är absolut nödvändigt för det vi förväntas göra, om det nu är det viktigaste. Hundratals personer skulle kunna frigöras om vi skar ned inom exempelvis underrättelse, spaning och kommunikation, enligt Trolle.

Blåljus konstaterar att matematiken inte är enkel, när det redan är minus överallt som måste vändas till plus. Notera att kritiken mot Alcatraz enligt regionpolischefen kan bero på just bristande kommunikation. Och så ska vi ta poliser från kommunikation och sätta på Alcatraz. Det är lite som med region Stockholms andra stora satsning, Mareld. Poliser tas från andra områden för att förstärka där det är allra mest akut. Men då blir polisleden glesare på andra håll. Två områden som inte är särskilt utsatta och därmed inte ingår i Mareld, har enligt Stockholm Direkt gängkonflikter som lett till återkommande mycket allvarliga brott. Men det är från den typen av områden som poliserna till Mareld kan komma att rekryteras.

Manne Jönsson berättar för Stockholm Direkt hur rekryteringen till gängen går till:

Personer glider gradvis in i kriminalitet och allierar sig med äldre kriminella där de växer upp.

– Vi har bra koll på vilka som ingår i dem. När vi agerar mot dem deformeras nätverken. Men nyrekrytering gör att de inte raderas ut, konstaterar Manne.

 

Frågan är vad polisen hade kunnat åstadkomma om polisnärvaron hade varit större även på dessa orter, och om spaningstrycket varit intensivare...


Tommy Hansson


 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994