Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-12 11:20

10000 fler polisanställda - Hur är det möjligt

Genomslaget för Socialdemokraternas nya bud om 10000 fler polisanställda (varav lejonparten poliser) har fått stort genomslag. De allra flesta är positiva, poliserna behövs, det finns mycket polisarbete som idag prioriteras bort. Men man kan, som JustD gjorde fråga sig:
Hur är det möjligt?


Som bekant finns det de som vill gena i kurvan och skapa ett B-lag bland poliserna genom att snabbutbilda ett slags låtsaspoliser. Man får hoppas att de tänker efter en gång till efter det terrordåd som satte polisens förmåga på sin spets.

Så här säger inrikesminister Anders Ygeman om det förslaget i DN:

"Jag tror inte på B-poliser. Om man ser bilderna av hur oerhört professionellt svensk polis agerade när den ställdes inför den svåraste uppgiften av alla – då är det väldigt få som skulle vilja byta ut de poliserna mot några som hade snabbutbildats, säger Anders Ygeman."

Blåljus kan bara hålla med! Vi har skrivit om det förslaget tidigare och varit kritiska.

Men är det då möjligt att få fram alla poliser som behövs även med två nya polishögskolor?

Det krävs så klart att de poliser som arbetar i dag i högre utsträckning väljer att stanna längre i yrket. Det krävs att fler söker sig till yrket. Som Ola Kronkvist skriver i Smålandsposten, ställer så många fler poliser ytterligare krav på befintliga poliser. Detta eftersom det krävs många fler polislärare till polishögskolorna, och fler handledare i verksamheten. Detta för att den erfarenhetsbaserade poliskunskapen skall kunna förmedlas. Den är nödvändig för att behålla en kompetent poliskår. Ett annat problem med att anställa väldigt många poliser väldigt snabbt, är ett det uppstår en puckel när dessa sedan ska gå i pension samtidigt.

Ola Kronkvist är prefekt vid polisutbildningen i Växjö, så han har en aning om vad han talar om.

Rikspolischefen, Dan Eliasson får om Socialdemokraternas förslag går igenom i uppdrag att ta fram en strategi för att göra polisyrket mer attraktivt. Blåljus gissar att han har en aning redan sedan tidigare, genom sina kontakter med helt vanliga poliser och med Polisförbundet.
(Ofta samma sak)

Rikspolischefen förklarar sin inställning i DN med att det redan pågår en översyn av hur polisen ska kunna jobba med karriärutveckling, ingångslöner och annat som har betydelse för hur man ska kunna rekrytera och behålla sin personal.

– Vi har långtgående samtal med arbetstagarorganisationerna om hur det här ska kunna se ut och ska försöka komma överens om ett system till sommaren. Förutom ingångslönerna och de vanliga lönerevisionerna kommer det finnas komplement för att få en bättre löneutveckling än tidigare, säger Dan Eliasson till DN.

 

Blåljus välkomnar den inställningen. Vi vill inte ha ett lärarlönelyft, där politikerna kastade miljarder som sedan fördelades på ett sätt som mest gjorde skada. Trogna lärare tvingades flytta runt för att få upp lönen. Andra kände sig som sistelärare. Vi har sett nog av dysfunktionell lönesättning inom polisen. Med mer pengar blir ansvaret för fördelningen ännu viktigare. Därför välkomnar vi politikernas och Rikspolischefens besked.

 

Lena Nitz, Polisförbundets ordförande, kommenterar i Aftonbladet hur Polisförbundet ser på polisförsörjningen och vilka krav som måste ställas på en Svensk polis. Det krävs att göra yrket mer attraktiv genom bättre arbetsvillkor, arbetsmiljö och bättre löneutveckling, konstaterar hon. Yrket medför även extrema påfrestningar. Det handlar inte bara om antalet poliser, det handlar även om kvaliteten på poliserna. Lena är tydlig med att sänkta krav på poliser är en väldigt kortsiktig lösning. Befolkningen har rätt att kunna ställa höga krav på sina poliser. Vi behöver oundgänglingen bli fler poliser. Polisförbundet vet hur det kan bli möjligt. Just D.


Tommy Hansson

 

 

 

 


Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994