Publicerat 2018-11-12 09:50

En fullständigt oacceptabel attack mot ännu en polis

Så har det hänt igen. Tidigare har polisers bilar sprängts, det har kastats sten genom fönster till polisers bostäder och i Västerås har en polisfamiljs villa beskjutits med automateld. De tidigare händelserna har lett till stora rubriker - men risken är att det normaliseras. Polismyndigheten är dock välgörande tydlig när ett brandattentat utfördes mot en polis bostad under helgen.

Så här skriver Polismyndigheten och vår högste chef:

"Under natten mot söndagen utsattes en polis bostad i Jönköping för vad som rubriceras som grov mordbrand. En enad polismyndighet ser allvarligt på händelsen och ett intensivt utredningsarbete pågår för att gripa och lagföra den eller de som står bakom det

 

En polis i Jönköping drabbades under natten till idag av någon form av attack mot sin bostad. Exakt vad som hände och varför kommer att utredas men händelsen är i nuläget rubricerad som grov mordbrand.


- Vi har pratat med den utsatta polisen. Han och hans familj mår efter omständigheterna bra och vårt fokus ligger nu på att de ska få det stöd de behöver, säger Lennart Leijon, chef för polisområde Jönköping.


Utredningen av händelsen är bara i ett inledande skede men det finns tecken på att det var den drabbade polisens yrkesroll som förövarna vände sig mot. Något som gör händelsen ännu allvarligare.


- Nu är vi fortfarande inte klara med utredningen men vi kan aldrig låta den här formen av våld mot en polisanställd bli normaliserat. Polisyrket är utsatt när du är i tjänst men om det visar sig att någon har tagit sin konflikt hem till den här polisens bostad och hans familj så är det att anse som exceptionellt allvarligt, säger Ulrika Herbst, chef för polisregion Öst.


Polisens tekniker kommer att genomföra en teknisk undersökning i bostaden. Bland annat ska det utredas om det förelåg någon spridningsrisk. Föremålet som kastades in skapade rökutveckling men enligt de första uppgifterna har det inte brunnit i bostaden.


- Jag blir både upprörd och arg när jag hör att en av våra anställda i region Öst utsatts för ett grovt brott i sin bostad. Mina tankar går först och främst till honom och hans familj. Men den utsatta polisen står inte ensam i detta. Är det riktat mot hans yrkesroll är det en attack mot hela Polismyndigheten och det kommer vi aldrig acceptera. Jag har kontakt med regionpolischefen i Öst för att försäkra mig om att de har de resurser som krävs för att vi ska gripa och lagföra de skyldiga, säger rikspolischef Anders Thornberg.


Utredningen kommer att fortsätta under dagen och veckan som kommer."

Polisförbundets ordförande Lena Nitz har kommenterat attentatet på Twitter: "Återigen har polis blivit attackerad i sitt hem. Som tur är blev ingen skadad. Men det måste få ett stopp. Varje attack mot en polis är ett hot mot vår demokrati. Det är allvarligt och helt oacceptabelt!"

Politikerna har kanske fullt upp med sitt interna läggspel, men Liberalernas tidigare rättspolitiske talesman, Roger Haddad skriver på Twitter: "Detta är självklart mycket allvarligt och påminner tydligt om det attentat som också riktades mot polismannen i Västerås förra vintern. Tystnadskulturen är ett problem som hindrar att kan klara upp dessa mycket grova brott.
 
Medan skarpa förslag för att stärka upp polisens resurser ligger i övergångspolitikens malpåse, skriver Tove Lifvendahl en ledare i SvD om hur allvarlig situationen börjar bli i vårt land.
Rubriken är "Ett kungarike för en polisförstärkning", och ledaren handlar om den våldsbrottslighet som Sverige drabbats av. Tove skriver bland annat att det nya normala (i Uppsala) borde heller inte betraktas som något annat än en abnormitet; en hård strid bokstavligen på liv och död mellan brottsligheten och rättvisan...

Kanske är det dags att ge poliserna resurserna att vinna den matchen...
 
Tommy Hansson
 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994