Publicerat 2017-10-30 08:20

Carin Götblad berättar varför våld mot polis ökar

Ingen har väl undgått de senaste attackerna mot polisen, poliser och polisers privata sfär. Det togs upp i dagens morgonstudio i SVT1, där Carin Götblad tog bladet från munnen och var extremt tydlig med problemets dignitet. Nu behöver svensk polis förstärkas, kraftsamla och vända utvecklingen, om det går.

Polisförbundets ordförande, Lena Nitz
har också kommenterat attackerna i fler media, bland annat när en kollega fick sitt hus beskjutet i Västerås, medan han och hans familj sov i huset som genomborrades av kulorna från ett automatvapen. (enligt media)

"– Det här är ytterligare en attack på kort tid mot en polis och dennes familj. Tack och lov blev ingen skadad men vi ser att hoten mot polisen ökar. Hot och våld har blivit grövre och vår undersökning i somras visade att 7 av 10 poliser anser att utsattheten ökat de senaste två åren. Att angripa poliser och deras familjer är ett angrepp mot demokratin. Att komma tillrätta med detta måste vara ett Rikspolischefens och regeringens viktigaste uppdrag, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

– Poliser ger inte vika för den här typen av påverkan. Däremot kan det i förlängningen leda till att vi ser ännu fler lämnar yrket. För när man summerar riskerna, med otryggheten och vad man utsätts för är det många som inte tycker att det är värt det. En polisfamilj ska kunna vara helt trygg, säger Lena Nitz."

 

Carin Götblad fick i TV-inslaget, 1:08 in i programmet som radade upp ett antal av de attacker mot polisen och poliser som hänt under den senaste tiden, kommentera många frågor kring den utvecklingen av den organiserade brottsligheten som många gånger lever på narkotikahantering. Hon inledde med att beskriva sina känslor kring attackerna.

 

"Gränsen är passerad för länge länge sedan det är fullkomligt avskyvärt. Det här handlar om kriminella strukturer som det är oerhört viktigt att vi slår sönder och för att bekämpa dem krävs att polisen är tillräckligt många och har tillräckliga resurser... Utvecklingen går åt totalt fel håll - Jag minns skjutningen i Södertälje där redan för tio år sedan, när polisen angrep den organisaserade brottsligheten, polishuset besköts med automatvapen och det var ren tur att ingen blev träffad".

 

Carin gick igenom problemet med att poliser kan överväga sitt yrkesval, när sådana händelser inträffar. Men det kan inte uteslutas. Poliser är människor.

 

Det stora problemet är att den grova kriminella brottsligheten breder ut sig, men att poliserna inte är tillräckligt många. Exempelvis när polisen inte har resurser att jobba mot narkotika, växer de kriminella strukturerna. Och automatvapen och handgranater flödar över öppna gränser.

 

Det krävs kraftigare straff, exempelvis för stenkastning mot polis och vapenbrott, och snabbare reaktioner. Nuläget där en vapenbrottsling kan släppas samma dag är fullständigt oacceptabelt.

 

En otrygg polis är en fara för samhället, och opinionen har upptäckt problemet. Det är en het politisk fråga idag, noterar Carin. De flesta poliserna är beslutsamma och arga, men det behövs ett bättre helhetsgrepp i rättskedjan och även åtgärder som kameraövervakning.

 

Carin noterade att när den organiserade brottsligheten slagit rot, har inget land lyckats utrota den. Det går dock att hejda den, om alla i samhället hjälper till och polisen har tillräckliga resurser. Som skett i Södertälje, även om det inte är utrotat där heller...

 

Carin hann även vara med i TV4 Nyhetsmorgon, tillsammans med Lena Nitz. Även i det programmet gjordes en resumé över attacker mot poliser. Carin och Lena var eniga i allvaret i dessa attacker men även allvaret i  det våld som poliser möter i vardagen. Det krävs en mängd åtgärder för att komma tillrätta med problemen, fler poliser, hårdare påföljder med även bättre skydd för poliser, även på fritid... Det är en hel del på gång med lagstiftningen, men det är aningen sent påtänkt. Vapentillgången har exempelvis ökat under tid. Och inget har hänt tills nu. Det börjar bli bråttom nu.

 

Carin menade dock att vi är tillräckligt många för att vända upp och ned på hela Västerås och hela västmanland om det behövs. Lena påpekade att ett av de viktigaste är att utbildning som Polisiär konflikthantering inte  blir indragna, poliserna måste ha en hög beredskap i vardagen. Lena påpekade att många poliser slutar, men att det oftare handlar om hur polisyrket värderas, än av rädsla.

 

 

Blåljus har sällan hört ett sådant klarspråk från någon polischef som det Carin beskriver. Må politiker och media lyssna på henne. Det är bland det sannaste orden vi hört. För tydlighetens skull har vi även noterat att både justitieminister Morgan Johansson och Moderaternas rättspolitiske talesman Tomas Tobé fördömt attentatet mot en polisman och hans familj i Västerås. Och att Rikspolischef Dan Eliasson både fördömt det och åkt till Västerås under helgen för att sätta sig in i ärendet.

 

En sak som Carin inte nämnde, är möjligheterna för poliserna att bli fler. Och att få fler att stanna kvar. Att utbilda bort polisbristen tar många år - Vi måste ta hand om de poliser som vi har och locka tillbaka de poliser som lämnat yrket. Då måste poliserna få betalt därefter.


Och det börjar bli bråttom nu.


Eller som Expressen graderar åtgärderna i sin ledare:


"För det första måste det bli mer attraktivt att välja polisyrket. Lönerna behöver höjas, det gäller särskilt för de poliser som befinner sig i yttre tjänst i särskilt utsatta områden. Den som tar stora risker bör också belönas därefter. 

För det andra behövs fler instrument för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Slopade straffrabatter, ökad möjlighet till kameraövervakning och jourdomstolar är några av de åtgärder som krävs. 

När ett befäl blir beskjuten i sitt eget hem eller ett polishus attackeras är det inte bara ett hot mot poliskåren, det är ett hot mot hela samhället."

 

Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994