Publicerat 2019-03-27 09:00

Vilken polis ville Mikael Damberg vara?

"Polisministern" Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren var under tisdagen på besök hos lokalpoliserna i Botkyrka. Eftersom det är ett av de särskilt utsatta områdena, har området fått extra resurser vilket gett utrymme för förebyggande polisarbete och samverkan med sociala myndigheter. Detta ligger även helt i linje med Polisförbundet och SSR;s vilja till samverkan mellan yrkesgrupperna.Det kan nämnas att en nära och förtroendefull samverkan mellan poliser och socionomer inte alltid har varit en självklarhet. När Kvarterspoliser och områdespoliser och närpoliser skulle arbeta förebyggande och samverka, fanns det understundom ett motstånd och en misstänksamhet mot den förment repressiva ordningsmakten, hos vissa socionomer som menade att de själva hade ett mer stödjande och hjälpande uppdrag. Det är för väl att den tiden är förbi!

Damberg hann även under kvällen delta i Veckans Brott där han blev pressad av Åsa Erlandsson på om det verkligen var möjligt att nå målet om tiotusen fler polisanställda till 2024. Han menade att det var inte enkelt, det är för få av de sökande som fyller kraven som  lämpliga för att komma in till polishögskolorna som det är nu. Men med fortsatta kraftfulla satsningar på polisen och rättssamhället ska det inte vara omöjligt. Polisen var under en tid eftersatt, men nu tar politiken igen det med råge, enligt Damberg. Då kommer poliserna att kunna jobba mer brottsförebyggande i hela Sverige, och poliserna kommer att känna att de får resurser att räcka till på ett bättre sätt.

Damberg fick även frågan vilken slags polis han hade velat bli; Hundförare, ryttare, kriminalpolis eller ordningspolis? Damberg sade att om han hade blivit polis, hade han velat jobba i uniform.

Se hela programmet i SVT play.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994