Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2016-12-29 10:10

Vem vill ha butik i Husby?

Säkert de boende, som vill kunna handla på hemmaplan. Och säkert företagare från Husby eller annat håll, som vill sälja och serva de boende. Men då krävs en del säkerhet också. Det duger inte att företagare blir rånade, hotade eller bestulna. Då får de till sist nog.

Nu har den punkten nåtts för flera av företagarna i området. Det som kan föranleda en liten notis i tidningen, om ens det, kan innebära ett svårt trauma för brottsoffret. Då vill den utsatte kunna lita på polisen. Att polisen kommer (helst direkt), Att polisen gär allt som tänkas kan för att lösa brottet även om straffskalan är måttlig, Att polisen arbetar förebyggande och stoppar framtida brott.

Martin Marmgren
har funderat på sin facebooksida över situationen och polisens möjligheter att göra skillnad. Martin har avsevärt bättre koll på området än vi på Blåljus.

Han skriver:

"Igår var jag i Husby i tjänsten och pratade med en del av företagarna där. Flera av dem var närmast desperata. Och de var mycket besvikna på polisens och samhällets frånvaro och brist på stöd. En butik hade haft två inbrott och ett rån inom loppet av en vecka. En annan hade blivit av med hundratusentals kronor i en mycket avancerad grov stöld där gärningsmännen hade sågat sig igenom en betongvägg och ett kassaskåp, men fått höra att vi inte gör någon teknisk undersökning. En tredje hade ringt polisen efter inbrottet i dennes konditori, och fått svaret att ingen patrull fanns att skicka.

http://www.svt.se/nyheter/…/stockholm/smash-and-grab-i-husby


Nu har företagarna gemensamt bestämt sig för att stänga ner och protestera på fredag. Ett helt rimligt beslut som förhoppningsvis både belyser den utsatthet de konstant lever med och hur viktiga de är för att Husby skall vara levande och för att Husbyborna skall ha tillgång till varor och service utan att ta bil eller tunnelbana.

http://www.svt.se/…/stockh…/inbrott-i-butik-tva-natter-i-rad


Skulden till att det har blivit så illa delas av många. Men det största ansvaret (förutom det som landar hos dem som begår brotten) är politiskt. Polisen har inte tillräckligt med resurser för att hålla den närvaro som behövs, göra rätt förstahandsåtgärder och bemöta brottsoffren korrekt eller lägga tillräcklig energi på de här utredningarna.

 

Dessutom handlar det om bristfällig lagstiftning. Bland de saker som affärsidkarna oftast och mest innerligt önskar sig finns betydligt mer ingripande och brottspreventiva påföljder vid brott och bättre kameraövervakning. Till det kan exempelvis läggas möjligheter till skyddade/"anonyma" vittnesmål, då rädslan för att delta i rättsprocessen är enorm. Som det är nu kan jag bara konstatera att företagarna har all rätt att känna sig svikna och övergivna av samhället.

 

Vad gäller det lokala polisarbetet hoppas jag, som lokalpolisområdeschefen nämner, att den nya områdespolisgruppen skall kunna förbättra situationen för företagarna i Husby. Det finns absolut saker vi kan göra bättre med de resurser vi har, och här behöver vi helt enkelt anstränga oss mer. Men för att verkligen vända utvecklingen krävs främst beslut och handlingskraft på regeringsnivån.

http://www.svt.se/…/polisen-ska-gora-allt-vi-kan-for-att-st…


Blåljus tackar Martin för texten. Poliser är till för att brottsoffren skall få sin rätt till skydd och upprättelse. När vi inte räcker till, blir brottsoffren lidande och vi själva känner oss otillräckliga. Men ansvaret för att polisen inte har tillräckliga resurser är politiskt, som Martin skriver. Detta oavsett regim, det är ett grundläggande krav på ett rättssamhälle.

Uppdatering: Martin skriver vidare på SVT Debatt, och kommer själv att vara med och se till att det går lugnt till vid manifestationen, i egenskap av polis. Det känns tryggt.

Tommy Hansson 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994

Nu räcker det