Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2014-11-13 16:40

Vem får lida för Polisreformens krasch?

”Polisprofessorn”, Bo Wennströms hemsida går idag till angrepp mot ett antal personer som anses ha lagt grunden till den ännu inte genomförda (48 dagar kvar…) polisreformen. Polisprofessorn menar dock även att det finns personer det är synd om. Han nämner den nye ”polisministern” Anders Ygeman som har ärvt och kommer att få ta ansvar för en omorganisation som bygger på fel förutsättningar.

 

 Det är till viss del synd om Rolén också, skriver Wennström, han som är satt att genomföra något han själv inte uppfunnit. ”Det är synd om honom när han försöker argumentera för att den centralisering av Polisen som kommer att ske efter 1 januari i själva verket är decentralisering. Det är synd om honom när han på alla sätt försöker bevisa att Polisen kommer att komma närmare medborgarna när omorganisationen i själva verket innebär att det blir längre till närmsta polis. Synd om honom när han får uppbåda all energi och uppfinningsrikedom som han har för att övertyga om att en tystad polisorganisation i själva verket just i denna stund är indragen i myndighetsvärldens bredaste dialogverksamhet om sin framtid. Övertyga om att det som är bestämt centralt egentligen kommer nerifrån.”

 

 Wennströms slutsats blir: Det är väldigt synd om väldigt många. De nämnda, svenska folket, som inte kommer att få en bättre polis efter 1 januari och svenska poliser som kommer att få stå ut med väldigt mycket innan problemen är lösta.

 

Blåljus kommentar: Vår sympati ligger uteslutande hos allmänheten och de polisanställda, framför allt poliserna i främsta ledet. Beslutet om omorganisationen har tagits i extremt brett politiskt samförstånd. De varnande rösterna har inte varit många, vi räknar oss dit, liksom den insiktsfulle och påläste professor Bo Wennström!

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994