Publicerat 2014-02-13 10:00

Vem drabbas av brotten i södra Järva?

I Studio Ett den 12 februari 2014 diskuterades den nya polissatsningen mot södra Järva, som beräknas vara sjösatt fullt ut till sommaren 2015, förstärkningen sker i etapper från 1 april 2014. Polismästaren i Västerort, Elisabeth Arnestad beskrev att det finns grupper av yrkeskriminella unga män som inte vill ha en ökad närvaro av polisen i området. Det kan handla om ca 200-300 personer.

 

Den ökade polisnärvaron problematiserades i programmet av Irene Molina, professor i Kulturgeografi vid Uppsala Universitet, som i stället för polissatsningen ville ha mer välfärd, bättre skolor och fler fritidsgårdar och arbetstillfällen. Att polisen satsar på vissa utsatta områden, leder till stigmatisering och ännu större frustration. Det är att byta ”smör mot kanoner”. Mer poliser kommer inte att lösa de problem som en nedgången välfärd har skapat. Hon frågade sig även hur allvarlig kriminaliteten är egentligen som poliserna kommer att ingripa mot? – Handlar det om att röka en marijuana-cigarett?

 

Stadsdelsdirektören i södra Järva, Maria Häggblom, beskrev dock vilka insatser de tusen anställda i stadsdelarna redan gör i området, i samarbete med Polisen. Hon förklarade även att den absoluta majoriteten av de boende i Tensta och Rinkeby, välkomnar satsningen på ökad trygghet genom fler poliser, de flesta som drabbas av brottsligheten är just boende i området. Helst skall de nya poliserna få arbeta bara i området och vara fredade från andra arbetsuppgifter.

 

I programmet intervjuades flera boende och företagare i området, som berättade vad de tyckte om satsningen.

 

I Aftonbladet har två företrädare för Rädda Barnen skrivit en artikel som i stort håller med kulturgeografiprofessorn ovan. Den har kommenterats av ett antal personer.

 

En annan som reagerade på radioprogrammet, är Johan Hakelius på Aftonbladet, som i en krönika funderar över varför Al Capone är mer berömd än Frank J Wilson. Det var Frank, som såg till att Al Capone kom bakom lås och bom. Så otacksamt är det att sätta åt skurkarna, och så repekterad blir man om man är skurk, skriver Hakelius.

Han avslutar sin artikel: ”I själva verket kan naturligtvis poliser lösa rätt mycket, särskilt i områden som är på väg att bli laglösa. En ordentlig polisnärvaro kan till exempel ge makten tillbaka till den majoritet i Tensta och Rinkeby som inte är kriminella. Varför ska inte de få ­samma lag och ordning som i Djursholm? Och var ska det vara polis­tätast, om inte där kriminaliteten är mest besvärlig?

Det finns säkert
strukturer att ­hålla seminarier om och mycket annat att göra också. Men under tiden gissar jag att det är mer stigmatiserande att leva i en förort styrd av yrkeskriminella ligor, än i en förort med patrullerande poliser.

Fast det är förstås aldrig lika spännande och radikalt klatschigt att respektera de vanliga, tråkiga, laglydiga människorna, snarare än de lagbrytande gangstrarna.

Fråga Frank J Wilson.”

 

Blåljus kommentar: Oavsett hur många poliser det finns på pappret i en förort, kan den springande punkten vara, om polisen tvingas sitta och bevaka arresten, eller Friends Arena, sitta fast i PUST, i stället för att fotpatrullera på torget eller samverka med skolor och andra i närsamhället.

 

Som bekant skulle Diskrimineringsombudsmannen flytta från Torsgatan i centrala Stockholm till södra Järva, enligt en idé från sommaren 2013. Det blev skjutet på framtiden två år, på grund av en mängd föregivna svårigheter, avseende restider (18 minuter) rekryteringssvårigheter och arbetsmiljö. Måhända kan polissatsningen i området bidra till att ytterligare vi slipper ytterligare förseningar beträffande den arbetsbefrämjande, statushöjande och integrationspolitiskt viktiga flytten.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994