Publicerat 2019-05-10 12:50

Värva din blivande kollega!

Så lyder uppmaningen till oss poliser från regionpolischef Ulf Johansson på Intrapolis. Polisbristen är prekär, och i vår region skulle vi behöva bli många fler för att kunna ge allmänheten det skydd och service som de har rätt att begära. Med fler poliser kan även arbetsmiljön bli bättre för varje polisanställd.

I maj pågår vårens ansökningsperiod till polisutbildningen. Nu har vi poliser möjlighet att påverka vilka som blir våra framtida kollegor. Den 6 – 31 maj är ansökningsfönstret till polisutbildningen öppet. Att det finns ett stort behov av fler poliser har knappast undgått någon.

 

–Du och jag behöver hjälpas åt för att hitta nya kollegor till regionen, säger regionpolischef Ulf Johansson på Intrapolis.

 

 

–Bara i region Stockholm behöver vi rekrytera omkring 1500 poliser de närmaste åren. Vi jobbar på många fronter för att lyckas med det, bland annat när det gäller förbättrade villkor. Vi behöver också hjälpas åt att berätta yrket och vårt viktiga uppdrag. Kanske kan vi väcka intresset hos någon som inte alls tänkt på att bli polis, säger Ulf Johansson.


Intresset för polisen är stort. Men trots att rekordmånga sökte till förra antagningsomgången har det ändå varit svårt att fylla alla utbildningsplatser.

 

–Vi behöver ha många sökande för ett brett urval, men vi behöver framför allt ha rätt sökande. Här tror jag att vi som jobbar i polisen och vet vad som krävs, har en bra känsla för vilka personer som passar för yrket, säger Ulf Johansson.

Polisens annonskampanj ”En större uppgift” syns just nu i många olika kanaler.

 

Alla kan bidra genom att tipsa lämpliga personer om yrket och att det nu är möjligt att söka. Den 6 – 31 maj är ansökningsfönstret till polisutbildningen öppet. Att det finns ett stort behov av fler poliser har knappast undgått någon.

 

Blåljus noterar även att Rikspolischef Anders Thornberg öppnar för högre polislöner och bättre anställningsvillkor i en Expressenartikel. Kanske kan det bidra till en bättre framtidstro och att fler poliser vågar rekommendera yrket med gott samvete.

 

Rikspolischefen säger om polislöneläget till Expressen:

...polislöner

Många anser att poliser är underbetalda – ingångslönen är i dag 25 500 kronor. Den ska höjas till 26 000 kronor och 360 miljoner kronor ska öronmärkas för att öka lönehöjningarna för de redan anställda.

 

– Det är svårt att prata om ingångslöner eftersom vi har individuell lönesättning men vi kan konstatera att det är för dåligt jämfört med omvärlden. Jag tror att lönerna kanske alltid legat lite för lågt. Det är svårt när det är stora grupper, det är kostsamt. Jag tror att om vanliga människor tänker igenom vad en polis gör och kan utsättas för så tycker de kanske att de skulle betalas bättre. Jag tycker det är viktigt att vi ska betala folk som är beredda att vara poliser skäligt. De riskerar sina liv ibland och utsätts för väldigt svåra situationer, konstaterar Rikspolischefen.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994