Publicerat 2018-08-01 10:10

Varför fattas det deltidsbrandmän?

Brandmännens Riksförbund har i en debattartikel beskrivit hur en misshandlad yrkeskår decimerats vilket drabbat brandförsvarets beredskap. Nu berättar en styrkeledare inom brandsläckarna om ett antal omständigheter som visar vilket värde samhället och politikerna sätter på hjältarna i rött, när det kommer till kritan...
 
Brandmännen har en lite speciell facklig situation, där det finns ett yrkesförbund, BRF, som tar yrkesfrågorna på största allvar men brandmännen har även av tradition varit medlemmar i Kommunal.
 
En styrkeledare, Patrik Tomaselli som varit inblandad i släckningsarbetet, har efter den värsta brandsommaren någonsin i Sverige sammanfattat sina intryck. Han är inte nådig mot beslutsfattarna och de anställningsvillkor som hans kollegor har för sitt hårda och farliga yrke...
 
Patrik har skrivit på facebook, och Blåljus har fått lov att låna hans tänkvärda text, som delvis har bäring även för polisyrket.
 
Patrik skriver:
"Hmm...... då gick man på efterlängtad semester efter att ha bokstavligen haft handgemäng mot skogs och markbränder i två månader.

Denna sommar har varit brutal för oss inom räddningstjänsten. Inte bara i Norrland utan hela landet.

 

Men lagom till denna semester läser jag i media hur alliansen och regeringen tävlar i rena floskler och valfläsk med varandra..... blir så förbannad....

 

Nu ska vi tydligen ha fler brandmän....... och ett starkt civilförsvar.

 

Får jag be om att påminna herrarna och damerna där uppe i molnen om RIB17?

För er som inte känner till detta så är det Sveriges i särklass sämsta kollektivavtal(skapat 2017, inte 1917) där man tagit bort OB-tillägg och sänkt ersättningen för deltidsbrandmännens löner indirekt genom att ändra om i jourersättningar mm.

 

Ja just det.... övertid existerar inte ens i avtalet. Det finns inte som deltidare. Inte heller semester, sånt behöver man tydligen inte.

 

Detta katastrofala avtalet skrevs under av samtliga berörda fackförbund och arbetsgivarorganisationen PACTA trots att det fanns absolut noll stöd för avtalet hos medlemmarna och inte heller hos de flesta arbetsgivarna.

 

Frågan lyftes till och med i riksdagen där ansvarig minister ansåg att det absolut inte är statens uppgift att lägga sig i kommunala angelägenheter så som räddningstjänst.

Detta avtal ledde till att cirka 10% av deltidsbrandmännen i landet sa upp sig förra året.

Men nu låter det alltså helt annorlunda som ni hör... fler brandmän ska vi ha alltså och då kommer alltså ”10000:- frågan”, hur tänker man sig att locka fram dessa brandmän?

 

För er som inte vet det så är det i extremt svårt att rekrytera deltidsbrandmän och det här avtalet hjälpte liksom inte till direkt.

 

För att liksom strö lite mer salt i såret så måste man också nämna att MSB de senaste 10 åren har lagt ned 2 av 4 skolor som utbildar brandmän i landet strax inför den största pensionsavgången i räddningstjänstens historia där majoriteten av landets brandmän gått i pension.

 

Ja ni hör ju själva.... detta blir lite av en utmaning.

MEN! Jag vill inte bara dra ned rullgardinen och deppa ihop!

 
Det måste finnas en väg framåt och jag är övertygad om att att den ligger i att göra räddningstjänsten en statlig angelägenhet eller åt som minst låta MSB verkligen få mandat att styra och kontrollera de kommunala räddningstjänsterna på allvar.

Samordna och standardisera allt från utrustning till utbildning.

 

Annars kan man liksom inte tala om likvärdigt skydd mot olyckor och bränder i landet anser jag.

 

När kommunerna själva får bestämma (som det är nu) så kan man vara säker på att kommunal hobby-politiker inte kommer kunna ha samma kompetens i dessa viktiga frågor som tjänstemännen och kvinnorna på MSB.

 

Tänk er om polisen organiserades olika i olika kommuner i landet.
Det tyckte man i alla fall 1965 var en så pass dålig idé att man förstatligade polisen det året.

 

Vägen framåt ligger också i rättvisa löner och avtal för våra deltidare. Intresset, viljan och kompetensen finns ute i landet det är jag säker på, nu måste detta mötas upp med skälig ersättning och moderna avtal.

 

Jag ser fram emot att vara en del av lösningen och jag ser också fram emot att se hur räddningstjänst och civil försvar kommer se ut i framtiden.

 

Behovet av förändring har ju blivit smärtsamt tydligt denna sommar."


Blåljus tackar Patrik för texten. Det känns lite sorgligt att politikerna tycks vakna först när klockan redan är slagen och katastrofen redan är ett faktum eller nära förestående.


Tommy Hansson

Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994