Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-07-03 08:40

Vänsterns dag i Almedalen


Först ut i Almedalen, var Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt. Som den skicklige retoriker han är, betonade han i sitt tal att hans parti går före i det politiska Sverige. (Vi som var med under det marxistiska 1970-talet, minns måhända idéerna om ett revolutionärt avant-garde)

Huvuddelen av talet på stora scenen, ägnades åt sjukvården ur olika aspekter.
Högre skatter (för de rika) för att trygga kvaliteten, större resurser, bättre arbetsmiljö, bättre personalinflytande med bättre arbetstider och högre löner för att minska personalflykten. Dessutom talade han för hinder för privatiseringar, vinstutdelning och privata sjukförsäkringar.

Det är inte utan att åtskilliga av sjukvårdens problem, skulle kunna appliceras på Polismyndigheten, allt från stressen, schemaläggningen, löneläget till problematiken med privata lösningar när det allmänna sviker. Tänk vilken enkel allegori Sjöstedt hade kunnat göra för att även fånga in hela poliskrisen i sitt tal. Men det avstod han ifrån, vilket är ett besked i sig. I sanningens namn finns det vänsterpartister som ändå ser polisens och rättssamhällets tillkortakommanden.

Så, talade Sjöstedt inte alls om polisen? Inte ett ord?

Jo, i inledningen av talet, beskrev han hur våldsbejakande nazister fått tillstånd att delta under Almedalen från torsdagen och framåt. Därför berättade Sjöstedt att hans parti har överklagat polismydighetens beslut att bevilja organisationen i fråga tillstånd för en offentlig tillställning.

Blåljus delar definitivt Sjöstedts aversion mot nazister. Vi gläds särskilt åt när våra kollegor lagför brott som begås i den våldsbejakande ideologins namn. Vi vet att den sortens illdåd är prioriterade av polisen och att det avsätts mycket stora resurser för att upptäcka och lagföra även det slagets extremister. Tidigare under Vänsterpartiets dag, gick partiet ut med ett uttalande att regeringen borde betona hatbrott tydligare i sitt regleringsbrev till polisen, så att polisen på den grunden skulle kunna neka eller begränsa nazistiska demonstrationer mm. 

Vi låter det vara osagt, om regleringsbrevet verkligen skulle få den effekten gentemot grundlagen. Å andra sidan finns så klart risken eller möjligheten att även andra organisationer med politisk eller religiös extremism på programmet eller underförstått, skulle kunna träffas av en begränsad demonstrationsfrihet. Frågan är ju om en regering ska ha den makten, en annan regering än den nuvarande skulle ju kunna ha en annan agenda... Eller om Polismyndigheten ska göra egna bedömningar efter eget kynne, eller bara följa lagen som fastställts av våra folkvalda.

Tommy Hansson

Fotnot: Det är Blåljus ambition att följa den politiska debatten i Almedalen i år som vi gjort under tidigare år. I första hand vill vi skriva om vilka polisfrågor de olika partierna lyfter. De politiska analyser som kommer på köpet är inte nödvändigtvis Polisförbundets, utan snarare mina egna reflektioner. TH.

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994