Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2014-09-12 14:00

Våldsmän gripna efter Kungsträdgården

Fem män greps under fredagsmorgonen misstänkta för olika våldsbrott i samband med antirasistmanifestationen i Kungsträdgården för två veckor sedan. – Flera gripanden kan komma, säger Stefan Hector, kommenderingschef för operation Valfrid.


Stenar, flaskor, staket, knallskott och tunga järnföremål. Det var något av det som poliserna attackerades med under en politisk manifestation lördagen den 30 augusti. Under fredagen den 12 september greps och anhölls fem män misstänkta för inbladning i bland annat våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och misshandel.

 

– Vi har arbetat intensivt med att identifiera och finna våldsverkare. Ett hundratal timmars film har analyserats, säger Stefan Hector.

Insatsen har genomförts i ett nära samarbete med Rikskriminalpolisen och Säkerhetspolisen.

 

Husransakningar

Under fredagens operation genomfördes även ett flertal husrannsakningar och flera beslag gjordes.

– Vi kan förvänta oss fler gripanden under den tid som utredningen pågår, säger Stefan Hector.

Anledningen till polisinsatsen är den manifestation när flera tusen människor samlades i centrala Stockholm för att protestera mot Svenskarnas Parti. Partiet hade fått tillstånd att hålla tal samt marschera från Gustav Adolfs torg till Skeppsholmen.

 

Polisens taktik gick ut på att hålla isär de två grupperna vilket lyckades.

– Den absoluta majoriteten av besökarna i Kungsträdgården visade inga våldstendenser utan de protesterade på ett civiliserat sätt som det anstår en demokrati, säger Stefan Hector.


Men ett hundratal, många av dem svartklädda med dolda ansikten, attackerade polisen och försökte forcera avspärrningarna.


– Jag var där och såg själv hur utsatt och besvärligt det var. Arbetet leddes på ett lysande sätt och alla gjorde ett fantastiskt arbete i den mycket trängda situation de befann sig i. Jag är stolt, säger Mats Löfving, länspolismästare i Stockholms län.

 

Elva anmälda skador

Poliser som befann sig mitt i kaoset har vittnat om att det flög gatsten, glasflaskor, stora schackpjäser av metall, ägg, glasskivor, knallskott och bengaler, metallstaket, trädgårdsstolar och bordsskivor.


För närvarande finns elva anmälda skador på polisanställda. Bland annat en som rör hörseln, en anmälan är från en polis som fått knallskott innanför visiret, en som fått kundvagn kastad mot sig. Dessutom har elva tillbudsanmälningar gjorts rörande taktik och utrustning.

 

Även civilpersoner skadades under sammandrabbningen. Bland annat misshandlades en man som tycks ha protesterat mot attacker från maskerade motdemonstranter.

Nyhet från

Stockholm

Text: Varg Gyllander.

Blåljus kommentar: Det är alltid särskilt glädjande när våldsmän som med odemokratiska metoder vill störa ogillade menningsyttringar kan lagföras, i Kungsträdgården som i Kärrtorp. Vi uppskattar även att vår länspolismästare deltar även i kommenderingar av denna mindre trevliga typ. Vi vet att det inte är första gången. Det hedrar honom!

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994