Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-11-28 08:50

Vad är en polis?

Det är hyfsat enkelt att beskriva i dagsläget, då alla svenska poliser (utom möjligen en del väldigt höga polischefer) har en grundläggande fysisk och psykisk kompetens som testats och godkänts. Förutom polisutbildningen. Anledningen till att det är och ska vara så, är att ingen polis vet vad den kan ställas inför innan passet är slut.

Blåljus behöver kanske inte nämna händelser som terrordådet på Drottninggatan, morden på skolan Kronan i Trollhättan eller pågående våldtäktsförsök i en tunnelbanevagn, som exempel på situationer där vilken polis som helst, som råkar vara först på plats måste klara av att ingripa aktivt.

Vi har även berättat om ett förslag till förändring av polisrekryteringen, som innebär att de fysiska testen inte skulle behöva uppfylla ens dagens måttliga fysiska krav, som i stort innebär en genomsnittlig fysik och att man är fullt frisk för att komma in på PHS. Redan tidigare har begåvningskraven sänkts i samma syfte som den föreslagna förändringen, att klara av att fylla stolarna på polishögskolorna utan att behöva höja polislönerna.

Expressens Hanne Kjöller tycks ändå inte nöjd med lättnaderna i intagningskraven.
Hon beskriver i en artikel polisintagningen som fyrkantig och exemplifierar:  "Att du måhända inte är det minsta intresserad av att springa ifatt tjuvar eller brotta ned bråkiga fylltrattar utanför Stockholms nattklubbar har ingen betydelse. Inte heller att huvuddelen av alla poliser har skrivbordsjobb och inte behöver lyfta något tyngre än musen. Alla ska ändå igenom samma hinderbana."

Blåljus ser framför sig poliser som bara behöver  jobba med vad de är intresserade av. Intressant tanke.
Men Hanne är inte bara kritisk till att poliser ska ha en hyfsad fysik, utan att fundera över ingripandeskyldigheten. Hon ger även exempel på en man som har lysande resultat från högskolestudier och högskoleprov, men som stoppas med anledning av mediokra betyg i svenska och historia (från gymnasiet).

Det som Hanne förbiser, förutom det ovannämnda förändringsförslaget om fyskraven, är att alla inom polisen inte är poliser. Hennes exempelpolis skulle således sannolikt kunna få anställning inom polisen. Som "specialist" precis som hon föreslår, eftersom han har kompetens både inom IT och juridik. Då slipper han dels PHS-utbildningen som han ju får bekosta själv, och går dessutom in på en ingångslön som kan vara tiotusen kronor högre än den nyblivne polis med samma eller högre meriter som dessutom uppfyllt alla krav för att komma in på Polishögskolan. Självklart ska ju civilanställda ha marknadsmässiga löner - Hur skulle det annars funka med rekryteringen?

Inte nog med det. Den av Hanne förordade framtida polisen, skulle med sin juristutbildning mycket väl kunna bli antaget som polischef, i polischefskarriären. De allra högsta cheferna inom svensk polis har inte alltid gått polishögskolorna eller uppfyllt alla krav för att komma in på dessa. Så visst borde det finnas ett utrymme för reformer för att kunna rekrytera framtidens poliser, även om Blåljus inte vill se några sänkta krav utan snarare att riktiga poliser får mer betalt...

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994