Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-06-11 09:20

Tacka din polis

Maria Larsson är landshövding i Örebro län och har funderat över vilka som blir polis och vad de måste klara av för arbetsuppgifter. Hon konstaterar att vi alla bör vara tacksamma mot våra poliser och att vi även på alla sätt bör hjälpa och stödja dem som har att upprätthålla lag och ordning.

Maria skriver i NA att hon beundrar dem som väljer polisyrket. Det är ett tufft jobb där man går in i konfliktsituationer, i våldssituationer, på brottsplatser, i oroliga områden. Väl där ska de bevara lugnet för egen del och genom ett moget och tåligt arbete förmedla lugn åt hela situationen samt iaktta och rapportera.
Hon berättar även att i Örebro län har poliserna fått avrapporteringsstöd som gör polisarbetet effektivare och får poliserna att trivas bättre. Men visst finns det nya utmaningar med organiserad brottslighet och internetbrottslighet.
Poliserna behöver bli fler, konstaterar landshövdingen. Om det finns en samstämmig politisk inriktning. Ambitionen är att de ska vara tiotusen fler år 2024. Med tanke på de kommande årens stora pensionsavgångar är det betydligt fler nya poliser som behöver rekryteras, konstaterar hon och fortsätter:

"Att poliser möts av stenkastning, okvädningsord och motstånd också i vårt län är oroväckande. De som representerar samhällets ordningsmakt ska kunna fullgöra sin uppgift på ett rimligt sätt. De förtjänar allt emellanåt positiv uppmärksamhet och beröm. Precis det skedde efter terrordådet på Drottninggatan i april förra året. Då fick poliser en klapp på axeln och deras polisbilar blev överrösta av blommor. Det blev så synligt där och då vad det betyder att ha en polis som uppträder ansvarsfullt, inte är korrupt, som behandlar alla lika och som ofta klarar upp brott."

Maria Larsson tror också att om vi är många som då och då uppmuntrar polisen och värderar deras samhällsinsats så blir det en signalgivning till stenkastare att deras beteende är oacceptabelt. Det är som vanligt – vad du och jag gör i vardagen har betydelse för hur starkt och robust samhället blir.

Så ge lite tack till en polis då och då!

 

Blåljus gläds åt att det finns politiker som uppskattar sina poliser.

Och vi tror att alla Sveriges poliser kan ta åt sig av det beröm som landshövdingen i Örebro riktar till sina poliser!

 

Tommy Hansson

 

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994