Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2014-07-04 10:40

Statsministerns tal i Almedalen

Reinfeldt inledde med att tacka alla lärare som jobbar med våra barn för sina insatser ”vi tror på er”. Företagarna fick ett tack för att de skapar jobb. Reinfeldt tackade för att de utlandsfödda i publiken valde Sverige.

 

Han hyllade demokratin, som styrelseskick och marknadsekonomi med ordning och reda, i en rättsstat och med en rimlig fördelning. När talet avbröts av Femendemonstranter, som genast bars bort av polis, kommenterade Reinfeldt det med, att yttrandefrihet kan se lite olika ut…

 

Han lyckades även att beskriva ansvaret för offentliga finanser och arbetslinjen på ett underhållande sätt med utblickar och jämförelser mellan Sverige och andra delar av Europa. Han lovade satsa mer på de grupper som har långt till arbetsmarknaden. Han lovade en satsning på infrastruktur och bostäder, samt på skolan som ska bli en tioårig grundskola. Bättre resurser för olika delar av totalförsvaret. Hårdare straff för inbrott utlovades även. Han beskrev även hur Sverige och Europa går i bräschen för klimatåtgärder, dock är det oroande att andra delar av världen ökar sina utsläpp.

 

Han beskrev den oroande utvecklingen i Ukraina, där vapen flödar in över gränserna. Våldet i Syrien och Irak, allt detta finns i vårt närområde. Vi har haft 200 år av fred. Det har givit oss demokrati och välstånd. Alla har ett ansvar för att framtiden blir lika fredlig i Sverige och i Europa.

 

Blåljus kommentar: Ett spirituellt och fritt tal som tog upp ett brett spektrum av frågor och den moderata ideologin, samt vilka som Fredrik Reinfeldt menar är bäst skickade att leda Sverige in i framtiden. Han nämnde rättsstaten, han nämnde problemen med inbrott i bostäder, men han nämnde egentligen ingenting om hur vi kan få en bättre polisverksamhet eller ett tryggare rättssamhälle. Inte ens när poliserna rent fysiskt tryggade demokratin under mötet, så att han kunde tala vidare var det polisernas insatser som låg i hans fokus.

Tommy HanssonGilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994