Statsminister med fackligt hjärta på TCOs kongress

Martin Marmgren funderar över vad statsministern talade om. Kan det ha varit fackligt inflytande? På område efter område upplever Martin och många andra att facket inom stängs ute från det inflytande som varit bra för verksamheten. Ska facket bara få vara med på nåder?
Martin Marmgren funderar över vad statsministern talade om på TCOs kongress. Kan det ha varit fackligt inflytande? På område efter område upplever Martin och många andra att facket inom polisen stängs ute från det inflytande som varit bra för verksamheten. Ska facket bara få vara med på nåder?

Martin Marmgrens text nedan är en insändare.

Idag har statsministern talat på TCO:s kongress. Som gammal fackordförande (för Metall), så det torde vara naturligt för honom. Jag gissar att Löfven betonade vikten av fackligt arbete och fackligt engagemang i sitt tal. Samtidigt, i ett av TCO:s medlemsförbund (vårt eget Polisförbund), så motarbetar den nya ledningen snarare facklig medverkan.

 

 

Man har inom polisen länge haft en naturlig samverkan med facket vid rekryteringar av chefer. Fackliga representanter har suttit med vid intervjuer och haft möjlighet att ställa frågor till kandidaterna om deras syn på ledarskap, arbetsmiljöfrågor och annat som berör hur de förhåller sig till de människor de vill ha personalansvar för.

 

Fackets insyn i processen har också kunnat motverka "kompisrekryteringar". Sen har naturligtvis arbetsgivaren beslutat, men fackets deltagande har lett till bättre och mer rättvisa rekryteringsprocesser.

 

Den nya ledningen, under den av regeringen tillsatte rikspolischefen Dan Eliasson, verkar dock inte ett dugg intresserad av att ha facket med vid rekryteringar. Det mesta skall lösas med direkttillsättningar, vilket blir helt insynslösa processer. Och facket får i övriga ärenden i bästa fall vara med på nåder.

 

Samma tendenser till att utestänga facket ifrån inflytande i för verksamheten viktiga processer finns på flera håll. Man kan hoppas att det bara beror på barnsjukdomar i den nya organisationen. Dessvärre så tyder inte det nya nationella löneprogrammet heller på någon vilja ifrån arbetsgivaren, i dessa frågor representerad av HR-organisationen under Kajsa Möller, att gå varken facket eller medarbetarna till mötes.

Man markerar exempelvis tydligt mot tjänsterelaterade löneförhöjningar (exempelvis inspektörslön som finansieras utanför RALS), vilket i stort sett är det enda verktygen facket kan använda för att säkra en långsiktigt dräglig löneutveckling för poliskåren. 

 

Tydligen kan man som facklig gå hela vägen till statsministerämbetet. Man hade önskat att det hade inneburit att ett arbetstagarperspektiv hade blivit mer närvarande i de statliga verksamheterna, gärna tillsammans med en insikt om vikten av god samverkan med de fackliga organisationerna. För polisen verkar det snarare ha blivit tvärtom.

 

Martin Marmgren
 

 

PS (Enligt Lena Nitz på Twitter, talade Statsministern om investeringar, innovation o utbildning på TCOs kongress.) Han berörde även en del andra ämnen, dock mer ur ett politiskt perspektiv än ett fackligt. Talet finns att läsa här.

 

Tommy Hansson