Publicerat 2018-06-18 09:50

Sista dagen i Järva PRIO1:#flerpoliser

Järvaveckan, som är ett ambitiöst försök att sätta en förortsagenda på den politik som tidigare helst frotterat sig i Almedalen, avslutades med ett polistema "Trygghet och insatser". Poliserna har i och för sig varit högst närvarande alla dagar, vilket kan vara en förutsättning för demokratiska samtal även i Järva. SvD Göran Eriksson har noterat den befriande frånvaron av nazister under veckan, och drar sina slutsatser för framtiden.
 
På den stora scenen, fick en namnkunnig "näringslivspanel" diskutera polisens roll i utsatta områden, hur fungerar det, hur har det fungerat och hur kan det bli bättre i framtiden. Martin Marmgren som jobbar som polis lokalt i området, liksom polisområdets chef Patrik Ungsäter beskrev hur poliserna genom kraftsamling blivit så pass många att de kunnat göra sig kända i området och påverka brottsligheten på ett positivt sätt.
 
Även Lena Nitz, Polisförbundets ordförande och Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel och Camilla Zalazar från Fryshuset deltog i debattan. Alla var eniga om att det behövs fler poliser, men även att poliserna inte är den enda lösningen, lika lite som hårdare straff är den enda boten.
 
Polisförbundet hade även tillsammans med SSR arrangerat ett seminarium som behandlade frågan hur kriminalitet kan minskas med förebyggande arbete. Även i det seminariet deltog Lena Nitz, nu tillsammans med Heike Erkers, SSR, Tomas Tobe´och Morgan Johansson. Lena berättade hur hon när hon besöker utsatta områden ofta hör poliser som beskriver hur viktigt samarbetet med de sociala myndigheteran och kompetenta socionomer är.
 
Just till de allra mest utsatta områdena koncentreras ju de magra polisresurserna, men den sociala servicen och myndighetsutövningen är ytterst hårt ansträngd i dessa områden. Personalomsättningen är stor liksom arbetsbelastningen. Justitieminister Morgan Johansson framhöll att nu satsas det på polisen, då måste satsningar på de sociala myndigheterna bli nästa steg. Mer om polis- och socionomfackens samarbete här och här.
 
Slutligen, denna sista Järvadag, som delvis höll på att regna bort, upphörde regnet. Fram till dess hade många besökare valt att söka skydd inne i bland annat Polisförbundets tält, där många intressanta samtal utspelade sig. Det sista som hände denna kväll var att statsminister Stefan Löfven äntrade stora scenen. Blåljus har inte refererat alla partiledares tal under veckan, men finner det ändå värt att citera Löfven om vad han sade om rättsfrågor och polisen. Det har ju förekommit kritik mot att lag och rätt fått för stort utrymme i debatten, men där gav statsministern svar på tal med orden:
 
"Först och främst, så förtjänar vi alla en frihet från brott.

Det finns ibland de som påstår, att lag och ordning inte är en vänsterfråga. Det är fullständigt fel! Vilka är det som drabbas hårdast, om staten inte förmår upprätthålla lag och rätt? Vilka är det som inte har råd att flytta, om gängkriminella försöker ta över kvarteren? Vilkas barn är det som lider störst risk att dras ned i kriminalitet och narkotikaträsk? Det är de, som redan har det svårast!

 

Därför är lag och ordning en vänsterfråga. Den som brinner för jämlikhet, kan inget annat än att avsky kriminalitet. Det är en fråga om rättvisa och solidaritet!

 

Därför skärper vi straffen för många grova brott, för att få bort vapen och yrkeskriminella från gatan.

 

Vi gör det lättare att beslagta gängens egendomar, klockor, bilar och kontanter, och vi ser till att det sätts upp fler trygghetskameror på brottsutsatta platser, för att få bort narkotikaförsäljning och klara upp fler brott.

 

Och vi genomför den största ekonomiska satsningen på polisen på 20 år. Vi fördubblar utbildningsplatserna på polisutbildningen, med målet att nå 10 000 fler polisanställda till 2024.

 

Vänner – i vårt starka samhälle, ska staten alltid vara starkare än de kriminella gängen!"

 

Blåljus gläds åt att polisfrågan finns kvar på den politiska agendan ända in i valrörelsens slutspurt. En förutsättning för att uppnå alla de mål som politikerna utlovar, med fler poliser och bättre förebyggande polisarbete som en konsekvens därav, är att vi kan behålla de erfarna poliser vi har, locka tillbaka poliser som slutat i yrket och rekrytera många tusen polishögskoleelever till polishögskolorna. Det kommer att kosta, men ett samhälle som vill kalla sig en rättsstat har inte råd att misslyckas med detta.

 

Tommy Hansson


 
Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994