Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2016-07-20 09:50

Sänkta krav fyller platserna på Polishögskolan

Nu fortsätter Sveriges Radio sin granskning av hur de sänkta kraven på begåvningstestet till polisutbildningen slår. Det konstateras, att många platser på Polishögskolan gapat tomma om nivån inte sänkts. Nu är mer än en tredjedel av de blivande eleverna antagna med den lägre nivån som beslutats.SR berättar att det enligt siffror från Rekryteringsmyndigheten bara var 360 personer som sökte till höstens polisutbildning som klarade sig igenom hela antagningsprocessen och de gamla begåvningskraven. Eftersom 550 platser behöver fyllas betyder det att 190 platser, mer än en tredjedel, skulle ha stått tomma om begåvningskraven inte sänkts.

Lena Nitz är bekymrad,
över vilka konsekvenser det kan få när det gäller behovet av handledning, och förmåga att möta de utmaningar som ett komplext yrke som polis medför. Hon menar att det som krävs, är ett rejält polislönelyft, för att få de mest lämpliga personerna att söka till polisutbildningen. Hon kallar sänkningen av begåvningskraven för en panikåtgärd.

Vår rubrik än ändå inte fullständigt rättvisande. I ett uppföljande reportaget, berättar Ekot att även med de sänkta kraven, är det bara nätt och jämt som behovet av nya poliser kan fyllas. Med normalt antal avhopp, är det sannolikt, att det blir tomma platser trots sänkningarna:

Blåljus har ju skrivit om detta tidigare, även om vi ärligt talat inte förstått att det skulle få en så pass stor effekt på uttaget. Antingen är begåvningstestet viktigt för att mäta förmågor som är viktiga för blivande poliser, och då borde det vara kvar med en rimligt hög nivå, ex v normalbegåvad. Eller så är testet oväsentligt, då borde det aldrig ha införts överhuvudtaget. Fast vi har sett märkliga intagnigskrav tidigare också - ett tag var ett genomfört högskoleprov ett krav - men inte någon minimipoäng och då kan man ju fråga sig vad som är poängen med kravet.


Problemet som vi ser det är dock, att alla ändringar tycks gå åt samma håll. Kraven sänks. Det började med att längdkraven togs bort, med kravet "en för yrket lämplig kroppskonstitution." Senare minskades bl a kraven när det gällde behandlingen av det svenska språket. Och nu, begåvningskravet som minskas från en fyra till en trea. Med önskad effekt, fler kommer in på utbildningen... Frågan är vad det innebär för polisyrkets status på längre sikt.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994