Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-09-04 09:20

Så känns det att bli knivskuren på jobbet

I TV4 Nyhetsmorgon intervjuades den Norrmalmspolis, Ted Eriksson, som blev utsatt för mordförsök vid Medborgarplatsen i torsdags förmiddag. Han berättade ganska detaljerat hur han oprovocerat blev knivskuten i nacken/axeln, och hur hans kollegor snabbt agerade.

Hela händelsen är ett tydligt exempel på hur utsatt polisrollen kan vara när det finns människor som utser poliser till måltavla. Ted beskriver i inslaget hur det påverkar en polis att ha varit så nära att drabbas av dödligt våld. Frågan är om det är värt att fortsätta som polis - i vart fall i yttre tjänst. Ted berättade om sina tankar även runt det, kan man vara en bra och tillgänglig polis efter en sådan händelse?Polisförbundets ordförande Lena Nitz påpekade att straffen måste skärpas för den här typen av brott. Dessutom måste det bli fler poliser och arbetsmiljön måste tas på allvar.

Blåljus kan konstatera att gärningsmannen enligt uppgifter från Åklagarmyndigheten skall vara 17 år gammal. Om det är så i verkligheten återstår att se. Vi kan även konstatera att hans psykiska status är oklar, då han skall genomgå rättspsykiatrisk utredning. Till det kommer att gärningsmannen enligt DN "mår väldigt väldigt dåligt"... Så det återstår att se vilket straffet för mordförsöket kan bli. Oavsett att inrikesminister Morgan Johansson Twittrat: "Att angripa poliser är att angripa samhället och måste få skarpa konsekvenser."

Ted var även med i TV1s nya morgonsatsning "morgonstudion" och berättade att han varit utsatt för våld i tjänsten som polis tidigare, hans näsa har skadats för två år sedan, när en våldsman kastade en vinkelslip i ansiktet på honom. Det brottet är ännu inte framme vid rättegång utan är fortfarande under utredning.

Ted berättar att han trots detta trivs med jobbet som polis...

En kollega till Ted, Danne, skriver på Hundenheten i Stockholms facebooksida om hur andra poliser kan uppleva utsattheten när en eller fler poliser attackeras. Ted var nämligen inte den enda polisen som utsattes för mordförsök under torsdagsdygnet.

Danne skriver:

"God afton.

   

Det var länge sen jag skrev på den här sidan, av olika anledningar. Men ikväll kände jag att jag måste.

 

Det var nämligen ytterst nära att två poliser dog idag. Två poliser som inte skulle ha kommit hem. Hem till sina familjer, till sina nära och kära.

 

Den första händelsen fick jag reda på när jag kom till jobbet imorse, jag började 0700.

Jag hade sovit uselt, ungarna hade farit runt i sängen som pingisbollar hela natten. Märkligt nog kände jag mig ändå pigg och på bra humör. Det dämpades omedelbart när jag fick fick höra att en av mina hundförarkollegor utsatts för ett mordförsök under natten.

 

Hon hade åkt på ett jobb, jag hörde inte ens vad det var hon åkt på. Det enda jag hörde var att när hon hade stått under den öppna bakluckan för att lasta ut sin hund, så släppte någon en sten från tolfte våningen. En stor sten.

 

Stenen träffade rutan i bakluckan, ovanför kollegans huvud. Hon fick glassplitter överallt, men klarade sig bra, av en slump. Ett steg åt fel håll, en liten annan vinkel på stenen så hade det varit slut.

 

Senare på dagen var jag på väg upp mot Gullmarsplan när det andra mordförsöket på en polis inträffade.

 

En kollega hade blivit knivhuggen i nacken på Medborgarplatsen, mitt på dagen. Hans kollegor brottades med gärningsmannen.

 

 

Jag hade ingen aning om vem som var skadad, eller om jag kände vederbörande, men jag fick omedelbart ont i magen, och en klump i halsen stor som en apelsin uppenbarade sig. Jag körde så fort bilen höll för att komma fram, men det kändes som att det tog hur lång tid som helst.

 

Väl framme såg jag att kollegan satt upp och blev vårdad av en kollega. Gärningsmannen var belagd med handfängsel och under kontroll. Lättnad. Sen: oro. När kommer nästa angrepp? När smäller det? Det gjorde det inte.

 

Båda poliserna är efter omständigheterna okej, genom en högre makts försyn, slumpen, tur, vad vet jag? Det viktigaste är att de fick komma hem idag.

Vi är den tunna blå linjen, och just nu är linjen väldigt, väldigt tunn. Ta hand om och värna om varandra. Ta hand om och värna om oss, vi kommer alltid försöka ta hand om, och värna om er.

 

Trevlig kväll.

 

/Danne."

 

Dannes inlägg har gillats på facebook över 20 000 gånger och delat runt 3500 gånger. Blåljus tackar Danne och Ted för att ni orkar förklara för medborgarna vad svenska poliser utsätts för när de gör sitt jobb, det ger även Polisförbundets rapport om hot och våld mot poliser förnyad aktualitet.

 

Tommy Hansson

 

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994