Så fungerar psykiatriakutbilen

Häromdagen presenterade Polisförbundet en undersökning som visar att Sveriges poliser inte är tillfreds med hur omhändertagandet av psykiskt sjuka eller suicida människor går till. Det tas dock steg i positiv riktning, som framgår av en artikel från Polisen.se
Häromdagen presenterade Polisförbundet en undersökning som visar att Sveriges poliser inte är tillfreds med hur omhändertagandet av psykiskt sjuka eller suicida människor går till. Det tas dock steg i positiv riktning, som framgår av en artikel från Polisen.se

"I cirka två månader har psykiatrisk akutmobilitet, PAM varit i drift i Stockholms län. PAM-ambulansens främsta uppgift är att åka ut vid suicidlarm. På polisens regionledningscentral i Stockholm märker man effekterna av insatsen.

PAM-ambulansen är igång varje dag mellan klockan 15 till 01. Projektet startade den 30 mars i år och ska pågå i två år. Hittills har det handlat om cirka fem utryckningar per pass.

 

– Vi har redan sett flera positiva effekter  och den största är att personer hamnar rätt från början. Specialistsjuksköterskan i akutbilen gör en snabb bedömning och kan skjutsa personen till rätt instans från början. Nu slipper patienter som är självmordsbenägna slussas via oss till exempelvis beroendeakuten, säger Andreas Carlborg, sektionschef på psykiatriska akutmottagningen till Polisen.se.

 

En del erfarenheter i PAM-projektet har tagits från ett projekt för ett par år sedan, SPIS, där polisen också var en medaktör. Då åkte en sjuksköterska med i en polisbil när de åkte på självmordslarm.

 

Polisen avlastas

Tidigare var det polisen som fick åka ut vid suicidlarm. Bara i år, fram till den 1 juni, har regionledningscentralen hos polisen i region Stockholm fått in 1 890 befarade självmordsförsök. Ärenden som inledningsvis var befarade självmord men som i ett senare skede kan ha visat sig vara felaktigt men som har krävt en insats från polisen.

 

– Det finns en ökad psykisk ohälsa i samhället vilket tydligt avspeglar sig i inkommande samtal till polisen. PAM-projektet gör att rätt kompetens, det vill säga psykiatrin i det här fallet, är den som initialt tar hand om personer som mår dåligt. Det innebär också att vi kan frigöra våra resurser till polisiära uppdrag, säger Björn Cewenhielm, tf chef på regionledningscentralen i polisregion Stockholm.

 

Polisen ser redan effekterna av PAM. Framför allt för att man snabbt kan åka ifrån en plats där PAM tagit över och lägga resurserna på andra ärenden. I hela 90 procent av ärendena med PAM och polis inblandade har alltså polisen kunnat lämna mycket snabbt. Det optimala vore dock att inte behöva åka till platsen utan att PAM kunde handha ärendet från start.

 

I vissa fall krävs ett polisomhändertagande, ärenden som faller inom paragraf 47 i Lag om psykiatrisk tvångsvård, LPT. I de fallen har polisen biträtt PAM.

 

Psykiatri och polis i samverkan

Personal från psykiatriska akutmottagningen har regelbundna möten med polisen i Stockholm där syftet är att förmedla kunskap och öka förståelsen kring suicidfrågor.

 

Under utbildningsdagar hos polisen i våras kom personal från psykiatriska akutmottagningen och informerade och diskuterade med de operatörer som arbetar med att ta emot samtal hos regionledningscentralen. 

 

– Våra operatörer gör ofta rätt och är duktiga i kontakten med människor med suicidtankar. Men situationen kan bli ännu bättre om de kommer till rätt instans direkt - där de kunde få råd och dåd av expertis, säger Tommy Sundstedt, tillförordnad ställföreträdande sektionschef på regionledningscentralen hos polisen i Stockholm."


Nyhet från Polisen.se, text Carina Skagerlind