Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-02-17 13:40

Rinkebyborna får vänta på sin polis

Rubriken är så klart en sanning med modifikation, poliserna som arbetar i Rinkeby, blir allt fler och offensivare. Det har lett till attacker mot poliser, men även till att en hel del brott kunnat lagföras. Dock kommer den utlovade polisstationen som var planerad till sommaren 2017 att fördröjas avsevärt.


Polisen.se berättar att den kommande polisstationen är en del av den satsning som sker för ökad närvaro i Järva. Bygget håller nu på att upphandlas och är en viktig del i det långsiktiga arbetet i området.


– Rinkeby polisstation är viktig symbol för området och Järvas fortsatta utveckling och vi driver på för att få huset klart så snart det bara går, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.


En upphandling pågår. Enligt nuvarande tidplan ska stationen stå klar i juni 2019, det är en försening utifrån tidigare plan.


– I mitten av maj hoppas jag att vi har klart med en entreprenör. Förseningen beror på komplikationer. Bland annat har tidplanen varit för optimistisk med tanke på alla säkerhetsarrangemang som krävs, säger Göran Strömberg, tf chef på lokalplaneringssektionen på Polisens ekonomiavdelning till Polisen.se.


En av flera åtgärder för ökad trygghet
Polisens ökade närvaro lokalt är en av flera åtgärder för att vända brottsutvecklingen.

– Det är ett långsiktigt arbete som sker i området för att skapa en trygg plattform för medborgarna och andra goda krafter som vill bidra till Järvas framtida utveckling, säger Patrick Ungsäter, chef för polisområde Stockholm nord.


Polisen arbetar långsiktigt med att stärka den organisation som finns. Det går under benämningen initiativ Mareld och innebär bland annat: Förstärkning med ett par hundra polisanställda, fler lokala poliser, lagföring kriminella ledargestalter, dialog med lokalsamhället, statlig myndighetssamverkan, förebyggande satsningar samt kvalitetssäkrade arbetsmetoder.


– Vi finns redan idag på plats i hög utsträckning i området. Det finns ingen som vill något annat än att vi flyttar in så snart som möjligt, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby på polisen.se.

Blåljus beklagar så klart att upphandlingarna av bygget av den nya polisstationen dragit ut på tiden. Polisen behövs i förorten.

Tommy Hansson 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994