Publicerat 2018-10-27 13:30

Rikspolischefen i Lördagsintervjun om polisens resultat och utmaningar

Rikspolischef Anders Thornberg blev idag intervjuad i Ekots lördagsintervju under rubriken “Krisen i polisen - när är den slut” av Monica Saarinen. Anders menar trots allt, att polisen lyckas upprätthålla lag och ordning på ett ganska bra sätt. Men vi behöver bli fler och utveckla verksamheten.


Han fick frågor om polisens resultat, polisens resurser och omorganisationens effekter. Hur ska den grova gängbrottsligheten bekämpas, hur ska vi kunna rekrytera 22000 nya medarbetare till 2024 och hur ska vi få fler poliser att stanna kvar i yrket, var några av ämnena.

 

Det noterades att polisens uppdrag är väldigt brett, och därmed måste det prioriteras mellan olika uppdrag. De grova brotten har hindrat polisen från att ägna den tid mot vardagsbrott som skulle vara önskvärt. Polisen tvingas även göra allt som ingen annan i samhället gör, som transporter, psykiskt sjuka, berusade, djur och så vidare. Det kan ta upp halva polisresursen, som kunde användas bättre. 

 

Vem som ska göra det som polisen gör, men som inte är polisiärt, borde beslutsfattarna fundera över. Polisen mäts på resultatet för utredning - lagföring, men har så oändligt många andra uppgifter, som brottsförebyggande, ingripandeverksamhet och allt ovan. Till det kommer att mätningarna inte mäter kvaliteten. Trots allt börjar kurvorna vända och polisen levererar mer, även om det inte är tillräckligt bra ännu. Snabbare lagföring är ett sätt att få en effektivare rättskedja och påföljder närmare brottstillfället.

 

Anders betonar att polisen lyckats väldigt väl med terrorhändelser, grova brott, bränder, och mycket annat, men visst kunde det bli bättre med mer resurser. Vi har bland de lägsta polistätheterna i Europa, och är ett väldigt avlångt land.

 

När det blir fler poliser enligt politikernas löften, kommer vi även att bli effektivare genom effektivare ledning. Dessutom har omorganisationen dragit energi, nu kan vi koncentrera oss på verksamheten framöver mot 2024. Vi måste leverera mer och mäta verksamheten på ett mer rättvisande sätt. Hur mäter man ett förebyggt brott som aldrig inträffar?

 

Varför har Sverige dubbelt så många dödsskjutningar bland unga män som övriga Europa?

-Först måste vi se problemen, sedan måste hela samhället engageras. Det handlar om allt från svart lägenhetsförmedling till narkotikaförsäljning och andra grova brott. Det gäller nu att stoppa tillväxten av brottsliga strukturer.

 

Klanbildningar och brottsliga gäng i särskilt utsatta områden, kommer att bekämpas genom att polisen och andra myndigheter går efter pengarna, men även mot de sociala problem som är grogrunden till problematiken. Det är ett långsiktigt systematiskt arbete som måste vara uthålligt för att vända utvecklingen. För det krävs poliser som är närvarande i området permanent. Personkännedom är en grundsten i det arbetet. 

 

Det har ändrats en del lagar som förbättrar polisens möjligheter, men nu behöver datalagringslagen ändras efter försämringarna på grund av EU-regler. Det är ett problem för flera polismyndigheter i EU. Den genomförda obligatioriska häktningen för vapenbrott, innebär att en fyrdubbling av frihetsberövade. Poliserna vill att det ska bli en tydlig reaktion på grova brott. Annars är det lätt att tappa sugen.

 

Jätterekryteringen som ligger framför Polismyndigheten är en stor utmaning, det behövs en moderniserad rekryteringsprocess med snabbare resultat, så att färre hinner tänka om eller få nya livsplaner. Men viktigaste är att behålla befintliga poliser genom bättre arbetsmiljö, högre löner och bättre karriärvägar. Polismyndigheten måste bli en attraktiv arbetsgivare.

 

Vi behöver duktiga poliser som kan fatta rätt beslut i extremt svåra situationer – kraven kan inte sänkas, avslutar Anders Thornberg intervjun!
 
Blåljus rekommenderar alla, men framför allt alla politiker nu inför budgetmotionen till Sveriges riksdag den 15 november, att lyssna på Rikspolischefen!
 
Tommy Hansson
Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994