Publicerat 2018-01-31 10:00

Rikspolischef Dan Eliasson avgår!

Dan Eliasson, som varit Rikspolischef sedan den 1 januari 2015, meddelar idag att han avgår som polismyndighetens högste chef. Han har fullföljt sina uppdragsgivares, politikernas, uppdrag till punkt och pricka. Under åren har han själv berättat hur hårt det har blåst på Polisens högsta topp.

Polisförbundet kommenterar:

I dag kom beskedet att Dan Eliasson slutar som rikspolischef.

”Det var ett klokt och nödvändigt beslut av regeringen”, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande i en kommentar.

 

–        Rikspolischefen fick i uppgift att genomföra den största omorganisationen av svensk polisen på decennier. Det har varit en turbulent tid, vilket påverkat poliskåren negativt och bidragit till ett lågt förtroende för honom. Det är därför ett klokt och nödvändigt beslut, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

 

Polisförbundet har länge varit kritisk till hur omorganisationen genomförts och förbundet och myndighetsledningen har vid flera tillfällen kommit på kant med varandra. Under senaste året har dock samtalsklimatet blivit bättre.

 

–        Det arbetet med att uppvärdera polisyrket som har påbörjats måste nu fortsätta. Lönerna måste höjas, arbetsmiljön förbättras och ledarskapet måste förbättras. Först då kommer vi att bli fler poliser och resultaten förbättras. Det är jag övertygad om att den som blir nästa rikspolischef är medveten om.

 

Lena Nitz vill också önska Dan Eliasson lyckat till framöver.

–        Att vara rikspolischef är ett enormt svårt jobb. De senaste åren har varit en extra tuffa och stormig tid. Jag önskar honom allt gott på sitt nya uppdrag. 


Rikspolischefen uttalar sig på polisen.se:

− Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Dan Eliasson.

 

− Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat. Den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits, säger Dan Eliasson till Polisen.se.

 

Sista dagen på jobbet som Rikspolischef är den 15 februari.


Blåljus kan konstatera, att hans uppdrag från början var av närmast japanskt kamizakeslag. Han fick uppdraget att genomföra Polisreformen utan att det skulle kosta något extra, något som Genomförandekommittén hade beskrivit som ogörligt utan att målen för reformen skulle omintetgöras.

Efterhand som Eliasson satte sig in alltmer i polisverksamheten med regelbundna besök i den polisiära verkligheten, ställde han dock allt högre krav på resurser för att genomföra uppdraget, låt vara med hänvisning till nya förutsättningar som terrorhot och migrationstryck. Dessutom gjorde han sig känd för att informera i sina veckobrev och att vara tillänglig för debatt och frågor.

Icke desto mindre har han kritiserats av både politiker i opposition och många poliser under sin tid som Rikspolischef. Dan Eliasson har fått ett nytt uppdrag som generaldirektör för MSB.

YB-Södermalm kommenterar avgången på Twitter:

"Adjö då Dan Eliasson. Det känns väntat, även om min egen uppfattning är att det mer är en symbolhandling. Ingen ensam person är orsaken eller lösningen på våra problem. Men kanske kan debatten nu fokusera på långsiktighet och inte personfixering."

Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994