Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2016-02-09 14:00

Provocerande uselt och ovärdigt!

En polis i region syd kom tillbaka till jobbet efter nyår. På årets första dag fick han se hur arbetsgivaren ser på förmånen att äta i skogen under en pågående polisinsats. Det fick polisen i fråga att skriva en saga, som vilken polis som helst kan känna igen sig i. Den handlar om dementa Elna, som gått bort sig i skogen.

Där kunde sagan slutat för Elna, om det inte varit för poliserna som ansträngde sig till det yttersta för att ändra sagans slut. Som tack för den närmast heroiska insatsen, blev de förplägade med en kall, klibbig hamburgare som en gång tillverkats på en multinationell storkapitalistisk hamburgerkedja (som det heter i Mannen från Mallorca) och medhörande kalla trötta pommes. En förmånsbeskattad hamburgare... För att de skulle vara kvar på platsen och kunna fortsätta sökandet efter Elna utan längre avbrott.

Sagan, som finns publicerad i Polistidningen, förklarar vad som får poliser att känna arbetsglädje och att anstränga sig lite extra - så där så att det gör skillnad. Och vad som får glöden att falna. Tacken för att poliserna inte åkte och åt under anständiga förhållanden, och därmed räddade Elnas liv, blev att de även fick förmånen att betala skatt för den förmånliga hamburgaren... Så här beskrivs det sättet att döda polisers arbetslust:

"Jag menar… vem försöker rädda en eka full med hål från att sjunka genom att sluta plugga hålen och i stället spränga bort aktern? Vem försöker vända ett 0-2 underläge i U21-finalen genom att plocka av John Guidetti och Isak Kiese Telin och sätta in Ewert Ljusberg och Cyndee Peters på topp? Ingen. Åtminstone ingen väl förankrad i verkligheten."


Skrivelsen som fick polisen att skriva sagan och förklara hur poliser fungerar, kan läsas nedan.

"Förmånsbeskattning för personal som bjuds på mat i tjänsten


Liten information om vad som gäller vid beslut om förplägnad vid till exempel LSO ärenden

 

Information om vad som gäller för medarbetare som erhåller mat under tjänstetid


Under förra året var frågan uppe vid ett par tillfällen om vad som gäller vid beslut om förplägnad. Nedan information är hämtad från controllergruppen i Region Syd.

  • · När vakthavande befäl, VB fattar beslut att måltid kan erhållas under tjänstetid vid tex MSO eller liknande tjänsteutövning ska personalen informeras av VB att måltiden är en beskattningsbar förmån som ska registreras i Palasso egenrapportering, ER.
· Enligt Skatteverkets regelverk för kostförmån ska förmånsvärde med helt belopp, (86 kr) registreras när personalen konsumerar måltid under ordnade former, vilket innebär på restaurang, hamburgerbar, cafeteria eller liknande. Konsumeras måltid under fältliknande förhållande ska förmånsvärde med ett halvt belopp, (43 kr) registreras i Palasso egenrapportering, ER.


· Vid större beställningar beslutar VB att t.ex. Mc Donalds i Ystad gäller och då får yttre befäl eller insatsledare i uppdrag att upprätta deltagarförteckning som lämnas till PO/enhetscontroller som underlag till kommande faktura. Faktura ska enligt nuvarande rutin skickas till respektive PO/enhet och avstämning kan ske mellan Palasso ER mot deltagarförteckning.


· Vid mindre ärende och ett fåtal deltagare där VB beslutar om inköp av mat till personalen ska HR-nr anges på kommande faktura. Information anges i Storm om vilken patrull det gäller, dvs respektive PO kan härleda ärendet med hjälp av webstorm.

  • · Hur det påverkar medarbetarens skatt beror på vilken marginalskatt medarbetaren har. Men om vi för enkelhetens skull säger att en medarbetare betalar 50 % skatt (den är nog ovanligt) så blir det att det påverkar skatten med 43 kr för helt förmånsbelopp och 21,50 kr för halvt förmånsbelopp. Alltså det är beloppen som medarbetaren får ut mindre på sin lön när förmånsbeskattningen görs. Har en medarbetare 35 % skatt blir beloppet 35 % x 86 kr = 30,10 kr eller 35% x 43 kr = 15,05 kr.


· Arbetsgivaren påförs arbetsgivaravgifter på beloppen, vilket inte påverkar medarbetaren.

Mer information finns på Intrapolis under fliken personal och på Skatteverkets hemsida.

 

Gott Nytt MSO år!"

 

Blåljus uppmanar till en stunds sagoläsning för alla våra läsare.

 

Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994