Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-03-15 08:20

Polisernas arbetsmiljö och mängdrabatterna

Polisarbetet kan ofta beskrivas som en uppförsbacke. Det kan handla om att samhället har tandlösa medel mot brottsaktiva ungdomar, oidentifierade barn i riskzoner, eller återfallsförbrytare som återfaller i brott gång på gång med nya brottsoffer som följd. Samtidigt krävs av våra poliser att de inte tar dessa motgångar personligt och tappar sugen eller blir desillusionerade. Vi ska alltid prestera på topp och vara högt motiverade!

I Dagens Juridik, intervjuas Moderaternas rättspolitiske talesman, Tomas Tobé, som kräver att straffrabatten för återfallsförbrytare slopas, åtminstone för de tre första grova brotten. Han menar att det är orimligt att ge frikort åt det fåtal brottslingar som står för väldigt många brott, och därmed även genererar många brottsoffer. Hur känner det brottsoffer som får sitt hem skövlat när det inte har något straffvärde på grund av att tjuven gjort inbrott i tio bostäder redan innan, frågar han sig.Och, vad innebär det för polisernas arbetsmiljö, att utreda brott som inte ger någon påföljd av samma anledning.

Blåljus håller med om att systemet med mängdrabatter bör ses över. Dock främst ur brottsoffrens perspektiv. Med hjälp av förundersökningsbegränsningar borde det vara fullt möjligt att polisern inte behövde utreda brott som ändå inte ger straffskärpning. Med det sagt, finns det mängder av andra bekymmer med gärningsmän som blir straffimmuna. Det handlar exempelvis om unga lagöveträdare som begår mycket grova brott, nu senast exemplifierat med en gruppvåldtäkt i Malmö. Eller ännu värre brott. Eller ungdomar med oklar identitet i riskzon för brott och droger.

Som vår favorit-Twittrare YB-Södermalm twittrade om häromdagen:

"Vi påträffade 4 unga gatubarn. Inga ID-handlingar, fanns ej i något system. Tänkte omhänderta dom enligt polislagen för vidare kontroller men fick nej från Gränspolisen. ”Ingen idé, finns inte en förvaringsplats i hela Sverige”. Så de fick gå. Systemet verkar överbelastat"

Tommy Hansson
Gilla sidan: