Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2012-10-04 19:30

Poliser nekas kränkningsersättning

- de får tåla att bli spottade på

Anta att en brandman bränner ett hudparti på sin kropp under släckning i tjänsten. Anta att arbetsgivaren vägrar betala för vård och inte godtar händelsen som arbetsskada. Förklaringen från arbetsgivaren skulle vara att den som söker anställning som brandman måste vara beredd på att få brandskador i jobbet. Vad skulle vi tycka om det? Just det här händer ofta poliser som nekas skadestånd för spottloskor mot t ex ansiktet och andra kränkningar med hänvisning till att det ingår i de risker de måste räknat med då de sökte jobbet. Vad tycker vi om det?


I ett fall nyligen ingrep två poliser mot en berusad och våldsam kvinna. Hon spottade på dem och om den ene fällde hon rasistiska omdömen om p g a dennes hudfärg. Inget skadestånd. Sådant måste poliser räkna med påstår rättsinstanserna.

Men inte bara poliser. I ett fall nyligen räknade en tingsrätt in även ordningsvakter och LÄRARE bland de grupper som måste tåla betydligt mer än vanligt folk från dem de arbetar med.

Torr, känslolös juridik


Det är ett märkligt sätt att resonera. Hur kan man med ett hederligt resonemang komma fram till att en kränkning blir mindre smärtsam för en människa bara för att denna har ett visst jobb? Är de djupa känslorna av kränkning någon känner efter att ha fått en spottloska i ansiktet mindre allvarliga på grund av ett yrkesval man gjort för länge sedan?

Och slutligen: Har det svenska rättssamhället ingen önskan att skydda lärare, ordningsvakter och poliser och ställa sig på deras sida?

De resonemang som ligger bakom samhällets ställningstagande i det här fallet är torr och känslolös akademiserad juridik i sin värsta form. Den är milslångt från vanligt folks rättsmedvetande och sätt att tänka. Den har ingen kontakt med den verklighet bl a poliser jobbar i. Hur länge ska det behöva vara så?Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994