Publicerat 2018-12-11 17:50

Polisens prioriteringar ger sjukt många tappade sugar

Studio Ett i Sveriges Radio berättar idag om hur polisbristen lett till att bedrägerier läggs på hög från oktober till årsskiftet. Inte att undra på, antalet utredare är så många som de är, men bedrägerirerna blir fler och fler och kommer in i hundratal. Frågan är bara vad som händer medan utredningarna ligger till sig... I  nuläget finns runt 8000 tusen ärenden öppna som skall utredas vid enheten. Som fylls på med ett drygt hundratal per dygn.

– Det här är ju tillfälligt att avkriminalisera brott.

Det säger "Eva" som i flera år jobbat med bedrägeriärenden inom polisen i Stockholm och som idag beskriver en hårt pressad myndighet.

Hon beskriver hur utredare sjukskriver sig av pressen, och när de kommer tillbaka, ibland efter månader av sjukskrivning, ligger utredningshögen kvar orörd. Hur ska vi bli bättre när vi blir allt färre undrar hon. Det har lett till att man rycks från aktuella ärenden till ännu mer prioriterade ärenden. Sedan får man ta sig an och läsa in det första ärendet igen, det är lätt att tappa sugen då.

 

Nu finns en beloppsgräns för när enheten gör rejälare förstahandsåtgärder, för att hinna med det nödvändigaste. Den ska nu vara på 5000:-. Det menar Eva innebär en tillfällig avkriminalisering av bedrägerier under det beloppet.

 

Åklagarmyndigheten ser problemen och påpekar allt oftare att utredningsågärder behöver utföras. Gång på gång på gång.

 

Även chefen på bedrägerisektionen får möjlighet att förklara hur de av resursskäl nödvändiga prioriteringarna görs. Inga ärenden ska glömmas bort, men alla hinner inte utredas samtidigt. Det kan bli bättre framöver när polisen kan få rekrytera fler medarbetare.


 

Blåljus ser problematiken. Bedrägerier har varit ett sorgebarn inom polisen i decennier. Brottstypen är typiskt sett mindre prioriterad än mord, grova misshandlingar, sexualbrott, brott i nära relation, grova stöldbrott, grov ekonomisk brottslighet och så vidare. Det visar sig både i straffskalorna och i polisens prioriteringar. Dessutom är de inte sällan svåra att utreda. Det kan handla om brott över internet där gärningsmannen sitter i Nigeria eller Asien, via telefon eller där det enda spåret är en suddig bild från en övervakningskamera. Ibland finns det inga (utredningsbara) spår alls. Det går åt resurser att utreda.

 

Det stora problemet är att när bedragare får fortsätta sin verksamhet genererar de nya brottsoffer i en hög takt. Brottsoffer som upplever att polisen inte lever upp till rättssamhällets åtaganden. Dessutom fortsätter och ökar brotten när gärningsmännen inte lagförs, utan ser brottsvinsterna skramla in ostraffat. Våra politiker lär dock fortsätta att angripa grova våldsbrott, ungdomsbrott och sexualbrott. Och det lär dröja innan bedrägerisektionerna runt om i Sverige får tillräckliga resurser.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994