Publicerat 2019-04-15 09:40

Oenighet om hörselskydd

SVT berättar Polisförbundets skyddsombud kommer inte längre att samarbeta med polisledningen om en ny upphandling av aktiva hörselskydd för poliser. Skyddsombuden anser att de inte får den information de behöver – och att polisledningen strukit ett viktigt krav på utrustningen.


Polisens bristande hörselskydd har varit en följetong som pågått under flera år. Arbetsmiljöverket har sedan tidigare ställt krav på förbättringar, och begärt miljoner i vite när man ansett att polisledningen inte gjort tillräckligt.

 

Tog bort krav

Men enligt facket har skyddsombuden inte fått vara med på det sätt man ska i processen. Dessutom har de upphandlingsansvariga också ändrat ett skall-krav till ett bör-krav.

– Det handlade om reduceringen av lågfrekventa ljud, som kan ge allvarliga hörselskador på sikt, säger Polisförbundets nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson till SVT.

 

Detta har lett till att facket valt att hoppa av från samarbetet kring upphandlingen. I ett skarpt formulerat brev motiverar man det med ”stora brister i samverkan under upphandlingsprocessen och iövrigt ett mycket tveksamt handlande från arbetsgivarens upphandlingsansvarig”.

 

Polisens ledning vill inte kommentera kritiken med hänvisning till upphandlingssekretess.

 

Polisförbundets ordförande, Lena Nitz, konstaterar att Polisförbundets skyddsorganisation under lång tid har arbetat intensivt med att förklara för arbetsgivaren det stora behovet av ett aktivt systematiskt arbetsmiljöarbete och kvalitativa aktiva hörselskydd i syfte att undvika bullerskador. Många poliser arbetar i en skadligt bullrig arbetsmiljö. Hörselskador har redan uppstått och fler riskeras att drabbas. Behovet av de bästa hörselskydden som klarar stänga ute buller och samtidigt tillgodoser audiell kommunikation är stort.

 

Blåljus förundras över att arbetsgivaren väljer att negligera huvudskyddsombudets omsorg om polisernas hörsel. Det finns tillräckligt många poliser som drabbats av hörselskador vid idrottsevenemang och demonstrationer mm.

 

Tommy Hansson

 


Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994