Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-08-26 07:00

Nya pengar till polisen - och nya utmaningar

Visst hade polisverksamheten fungerat till belåtenhet, om alla satsningar skett i en oföränderlig omvärld. Men det dyker ständigt upp nya och ibland oväntade utmaningar för polismyndigheten och poliserna. Rikspolischefen pekar i sitt veckobrev på minst tre händelser som kommer att sluka polisiära resurser. Plus allt annat, som IT-brott, drönare, grova våldsbrott och så vidare...

Rikspolischefen Dan Eliasson skriver:

"Det rör sig inom politiken på många sätt och det kommer att påverka oss framöver i flera avseenden det närmaste året. Den stora händelsen är naturligtvis det kommande riksdagsvalet som sannolikt kommer att innebära många utspel och diskussioner om vår verksamhet. Valet är också en stor operativ händelse där vi nu går in i ett mer skarpt läge. Ett exempel på den typ av händelser vi kan komma att möta är den stora demonstration som väntas genomföras i samband med bokmässan i Göteborg i slutet av september. Vi kommer nog att få se mer av detta under det kommande året. Göteborg är också värd för ett EU-toppmöte i november. Allt detta slukar resurser. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt att för att lösa vårt viktiga uppdrag att garantera mötesfriheten samtidigt som vi säkrar ordning och säkerhet.

 

Ekonomiskt besked

Apropå politiska utspel gick regeringen i helgen gick ut med beskedet att polisen tillförs drygt 7 miljarder kronor till år 2020. Det är så klart mycket glädjande. Vi har redan satt igång ett arbete med att analysera innebörden av detta långsiktiga besked."

Blåljus slutsats är att vi poliser kommer att få anstränga oss för att klara framtidens utmaningar. Men om vi kan återfå framtidstron och behålla fler poliser än idag, måste vi för samhällets skull klara av det.

Tommy Hansson


Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994