Publicerat 2018-03-19 13:00

Ny skyddsväst gör polis till köttbulle

Det är Polistidningen och Studerandeombudsmannen Peppe Larsson som beskriver hur strulet kring upphandlingar av polisens skyddsvästar fortsätter. Eftersom det saknas permanent upphandlingsavtal, har västar köpts in på lite lösare boliner, och nu visar det sig att de har en passform och funktionalitet som lämnar mycket övrigt att önska.

Huvudskyddsombudet i Nordvästra Skåne, Åsa Wulff, berättar för Polistidningen att hon har hanterat ett antal Lisa-anmälningar från olika lokalpolisområden där poliser har haft problem med västarna.

– De upplever tryck mot halsen när de sitter i bilarna och har beskrivit hur de måste ta tag och häva sig ur bilen för att resa sig. När de håller i ratten trycker också kanten på västen mot överarmens insida och skapar obehag, säger hon till PT.

Andra poliser har beskrivit problem att nå batong och tjänstevapen, eller smärta i rygg och nacke efter bärande av västarna. En del kvinnor har även haft problem då bysten inte haft plats i västen.

Peppe har blivit inblandad i västproblematiken eftersom polisaspiranter som fått de nya västarna känner en ovilja att klaga - vad ska man stå ut med som polis? Som en aspirant som ska ut och jobba som polis om en månad som säger till Polistidningen att hon ser ut som en liten köttbulle i västen.

-När jag sitter ner flyger den upp i hakan och jag når inte mina redskap ordentligt, beskriver hon till PT.

– Jag vill ju inte gärna börja med att gnälla innan jag ens har kommit dit. Men jag kommer inte kunna göra det jobbet jag ska i den här västen, säger polisaspiranten till Polistidningen...

Det känns som en halvdålig start på poliskarriären. En gång i tiden fick poliserna en kavaj på Polishögskolan som de skulle arbeta i när de kom ut. Många poliser tränade och åt så att de växte ur kavajen, som då kunde anta en korvskinnsliknande skepnad. Den blev obekväm att bära och arbeta i och var inte ens från början sydd för maximal rörelsefrihet. Och att köpa en ny räckte inte lönen till då heller. Det verkar dock vara en bagatell jämfört med den klämmande rustning som dagens unga poliser tilldelas...

En erfaren civilanställd fick åka med på ett pass i en polisbil, och lånade då en skyddsväst. Hon berättar på Twitter om upplevelsen. "Den är helt omöjlig att ha på sig bekvämt! Den har inte plats för bröst, det går inte att föra ihop armarna framåt, den åker upp i halsen när man sätter sig ner och när man står rakt upp och ner så är det som att ha en låda runt kroppen."

Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994