Publicerat 2019-03-23 17:50

Nuri Kino: Polislöften riskerar bli luftslott

Nuri Kino, en stridbar journalist som efter att ha skrivit i flera etablerade media och vunnit mängder med priser, nu skriver i Dagens Samhälle, har tidigare beskrivit poliskrisen och hur den kan lösas. Nu har han räknat på polislöftet att anställa ca 7000 poliser till 2024. Matematiken funkar inte hittills, konstaterar han.

Han konstaterar att det brådskar med att få fram fler poliser. Dessutom har politikerna sent omsider upptäckt och erkänt detta. Och nu lovar både polismyndigheten och politikerna att antalet ska öka rejält framt till 2024.

Nuri konstaterar att behover verkligen finns, med hänsyn taget till det stora antalet gängskjutningarna och att vapenvåldet gått ned i åldrarna. Själv förutsåg han riskerna för en sådan utveckling redan 2011, när han skrev boken "Den  svenske Gudfadern". De vanligt förekommande vapnen ökar våldsnivån i samhället och ställer väldigt stora krav på poliserna, en felaktig bedömning kan ju få ödesdigra konsekvenser.

Nuri Kino skriver om målet man vill uppnå,  40 000 polisanställda till 2024 och då behöver det rekryteras 10 000 nya. De senaste åren har ungefär 900 poliser slutat på myndigheten varje år, hälften pensionerats och den andra hälften har slutat av andra skäl. En orsak är den låga lönen. Nuri räknar på rekryteringen hittills och jämför med avgångarna, och skriver: Om 900 poliser lämnar kåren i år och 1300 nya kommer att utbildas och anställas, dessutom utan erfarenhet, så kommer ju endast 400 nya poliser att kunna läggas till själva antalet varje år.
 
Det betyder 2000 nya fram till 2024. Inte 6000–7000.
 
Blåljus tvingas ge Nuri Kino rätt. Så här långt. Dock har i dagarna en ny revision i löneavtalet för Sveriges poliser slutits. Det innebär inte att problemen med polisernas löneläge är löst. Men det är måhända ett steg på vägen till polislöner som både bromsar avgångarna från yrket och främjar rekryteringen av lämpade blivande poliser.
 
Vi är inte där ännu, men ett steg på vägen till ett polislönelyft är taget. Men inte nog med det. Både oppositionen i riksdagen och "polisministern" Mikael Damberg vill satsa på ytterligare polislönehöjningar.  Ministern lovar att avsätta pengar till detta. Polislönelöften borde kunna ge en bättre utveckling för svensk polis och en bättre trygghet för Sveriges befolkning i förorter, innerstäder eller i glesbygd än vad Nuri Kino fruktar..
 
Om de inte bara är luftslott.

Tommy Hansson

Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994