Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-08-20 11:40

Mycket mer pengar till polisen framöver

Poletten har tillat ned! Sedan Polisförbundet under flera år påpekat att polisen är underfinansierad, vilket så klart gått ut över verksamheten och anställningsvillkor, har verkligheten kommit ifatt regeringen. Vi på Blåljus har undrat när politikerna skulle förstå och vidta åtgärder. Idag fick vi svaret.

Regeringen presenterar en satsning på polisen, som är i det närmaste dubbelt så stor som Polismyndigheten ansåg sig behöva för något år sedan. För det närmaste året anslås ca två miljarder extra. Och sedan liknande satsning de kommande åren.

Det hade så klart varit ännu bättre, om pengarna kommit tidigare, men bättre sent än aldrig. Pengarna ska bland annat annat användas till att minska polisflykten och locka poliser tillbaka till yrket genom att förbättra anställningsvillkoren. Till det kommer lagskärpningar som ska underlätta polisarbetet.

Så här kommenterar Polisförbundet satsningen:

- Äntligen ett rejält och absolut nödvändigt tillskott. Vi har länge väntat på att regeringen ska inse allvaret i polisens resursbrist. Att man nu ger 2 miljarder mer 2018 och dessutom ger myndigheten i uppdrag att förbättra polisernas arbetssituation tillsammans med facket är en väldigt viktig signal.


Det säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz angående statsminister Stefan Löfvens och inrikes- och justitieminister Morgan Johanssons besked om budgetsatsning på polisen i dag.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz ser också positivt på att regeringen tydligt pekar på vikten av att både rekrytera nya och behålla nuvarande poliskompetens.

 

– Polisorganisationen är sina anställda. Bara genom att fokusera på bättre villkor och satsa på polisprofessionen kan man förbättra resultaten. Det gläder mig att regeringen äntligen insett detta. Det var inte en sekund för tidigt, säger Lena Nitz.

 

Regeringen vill inte lägga sig i lönefrågan utan hänvisar till parterna.
– Men att man tillsätter 300 miljoner mer än myndigheten har begärt ser vi som ett tydligt ekonomiskt incitament för höjda polislöner. Vi förväntar oss att arbetsgivaren gör verkstad av detta i pågående och kommande förhandlingar, säger Lena Nitz.Tommy Hansson 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994