Publicerat 2017-08-31 18:50

Mordförsök på polis påminner om utsattheten

En vanlig torsdagsförmiddag, i centrala Stockholm i närheten av Medborgarplatsen, blev en polis oprovocerat attackerad med kniv eller liknande  av en gärningsman. Polisen, som skars i överkroppen/halsen, enligt media, kunde lyckligivis lämna sjukhuset under dagen. Vittnen talar dock om att polisen blödde ymnigt efter attacken.

Polisens kollegor kunde snabbt förstärka, något som inte är självklart på alla platser. Dessutom greps gärningsmannen i anslutning till brottet, något som måste anses väldigt glädjande. DN skriver utförligt om attacken och intervjuar bland andra Polisförbundets ordförande Lena Nitz och områdespolisen i Rinkeby, Hanif Azizi som ger likartade bilder av en normalisering av våld mot poliser.

Så här skriver Polisförbundet på sin hemsida om händelsen:

"En polis blev i dag knivskuren på Medborgarplatsen i Stockholm.

- Det är fruktansvärt att en polis attackerats under pågående yrkesutövning, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.


Vid halv tio-tiden på torsdagen kom uppgifter om att en polis attackerats med kniv då han patrullerade Medborgarplatsen på Söder i Stockholm. Han togs direkt omhand av kollegor på plats och senare kom uppgifter om att han kommer att kunna lämna sjukhuset under dagen.

 

– Det var ett otroligt skönt besked och en oerhörd lättnad att få veta att han inte blev allvarligare skadad. Samtidigt påminner den här händelsen om utsattheten i polisyrket, säger Lena Nitz.

 

När Polisförbundet tidigare i år ställde frågor till medlemmarna om utsattheten i yrket svarade sju av tio att de upplevde att den ökat de senaste två åren.

 

Polisförbundets rapport om hot och våld mot poliser finns här."

 

Blåljus konstaterar att den här typen av attacker är oerhört svåra att förebygga. Det handlar om vilka värderingar som potentiella gärningsmän har. Och det finns ett utbrett polishat i vissa kretsar som det är svårt att komma tillrätta med. Den allvarliga händelsen visar dock än en gång vilka höga krav som måste ställas på alla poliser. The thin blue line  är så stark som sin svagaste länk. Än en gång tycks poliserna handlat snabbt och resolut, både med att rädda kollegan och att gripa gärningsmannen. Det är det glädjande i denna bedrövliga historia. Nu hoppas vi bara att rättsväsendet visar vilket allvarligt brott det är att attackera ordningsmakten och försöka döda en polis i Sverige. Androm till varnagel.

 

UPPDATERING 2017-09-01

Enligt Karl Jigland på Åklagarmyndighetens presstjänst, är gärningsmannen nu anhållen på sannolika skäl, vilket talar för att det är rätt person som gripits. Det är så klart glädjande. En viss oro infinner sig dock när det visar sig att gärningsmannen skall vara blott 17 år gammal. Om det är så, finns så klart risken att straffet blir allt annat än kännbart. Det väcker även tankar om väldigt unga gärningsmän som begår väldigt grova brott.

 

Oavsett att Inrikesminister Morgan Johansson twittrar: "Lättad att polisen lämnat sjukhuset utan allvarliga skador. Att angripa poliser är att angripa samhället och måste få skarpa konsekvenser."  Även om vi håller med ministern i sak.

 

Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994