Publicerat 2019-01-31 22:10

Mer om poliser som profilerar

Blåljus har nämnt den debatt som pågått i media om polisers profilering, som skulle ha etniska förtecken. Det ska sägas, att våra egna erfarenheter från det polisiära fältet inte är helt dagsfärska, minst sagt, vilket ger oss anledning att låna en text från en av våra favoritpoliser, Reine Berglund, YB hos Huddingepolisen.

 

Texten är publicerad på Huddingepolisens facebooksida och har väckt diskussion och uppskattning där.

 

"I dagarna har det varit prat om rasprofilering inom polisen. Därpå en journalist i teve som proklamerade att polisen minsann ljuger när man inte erkänner det.

 

Hur alla poliser tänker, eller andra människor för den delen, har jag ingen aning om - en sådan spåkula har jag inte. Det aktualiserade ändå en del viktiga frågor som är uppe på bordet emellanåt. Vad har vi för värderingar och syn på människor? Hur jobbar vi, hur jobbar jag?

Profilerar gör vi hela tiden, att försöka arbeta planlöst mot brottsligheten vore ett slöseri med tid och skattepengar.

 

Tid, plats, umgänge, avvikande beteende och vad som sägs till oss när vi ställer nyfikna frågor är en del av det vi använder vid profilering - inte om man är svart, gul, vit eller rosa.

 

Jobbar vi i ett område där vi känner igen flera unga män som hänger i grupp, och som tidigare varit föremål för ingripanden gällande exempelvis våld och narkotika, så är det ganska självklart att ta kontakt och försöka prata. Ibland ger det knappt ett samtal, ibland ger det betydligt mer.

 

Motsatsen, att istället börja fråga ut den gamla damen med dramaten-väska, eller pojken med fotbollskläder och träningsväska, är inte särskilt klokt. Visst, rent hypotetiskt kan de också vara en bidragande orsak till otryggheten i området, men det är inte särskilt sannolikt. Vi kontrollerar dessutom betydligt fler män än kvinnor, men vi kallar inte det för könsprofilering av den anledningen.

 

Att vi pratar med någon eller några innebär inte per automatik en visitation, eller en annalkande husrannsakan där vi vänder upp och ner på allt. Varje enskilt tvångsmedel ska ha stöd i lag.

 

Det finns naturligtvis poliser som gör fel även om syftet är gott. Så kommer det alltid att vara, av den enkla anledningen att vi är människor. Uppsåtliga brott och övervåld förkommer dessvärre också, men inte i någon systematisk form av kåranda som en del tycks tro. Högst beklagligt med varje enskilt fall, och jag är den första att önska bort sådana poliser.

 

Jag tycker det är viktigt för alla, oavsett om man är polis, nyhetsankare, industriarbetare eller butiksbiträde att fundera över sina fördomar och tillkortakommanden. Men att generalisera brukar sällan vara konstruktivt, tillvaron är betydligt mer nyanserad och komplex än så.

 

Jag vill i alla fall ha poliser som är kunniga, nyfikna, frågvisa och offensiva - och på det gärna trevliga och korrekta.

 

Inspektör Reine Berglund"


Blåljus tackar Reine för de kloka orden!


En annan polis som fått möjlighet att kommentera diskussionen och gjort det med den äran, är polischefen Jale Poljarevius som utvecklar sina erfarenheter i SVTs Opinion Live. Jale beklagar så klart om poliser ibland gör fel. Och om poliser gjort fel, blir det noggrannt utrett, av olika myndigheter. Poliser profilerar så klart för att vara effektiva, men inte på etnicitet eller ras. Däremot tid, plats eller beteende, eller tips och erfarenheter. Hår- eller hudfärg är inte relevant. Men varje gång polisen blir mer aktiv, kommer denna debatt upp, av någon anledning. Det utvecklade sig till en debatt mellan Jale och en av journalisterna bakom reportaget, som var högst sevärd.

 

Särskilt Arin Karapet (M) som är moderat riksdagsledamot beskrev att det ligger lite i betraktarens öga om en poliskontroll innebär etnisk profilering eller kan ha andra förklaringar. Han beskrev hur han själv blivit kontrollerad och att det är obekvämt att polisen kollar en, men polisen måste ju få sköta sitt jobb, enligt Arin. Det må finnas rötägg, även inom polisen, men Arin vänder sig mot talet om strukturell rasism inom polisen.

 

Linda Snecker (V) drog upp REVA-kontrollerna och Romregistret, och menade att problemet är väldigt, väldigt allvarligt, det sker om och om igen. Det skadar förtroenet för polisen hos många utsatta.

 

Jale konstaterade att förtroendet för svensk polis knappast ökar av att en hel poliskår blir utpekad för att ägna sig åt raspofilering... Borde vi ägna oss åt att föra statistik över etnisk bakgrund som i England? Jale konstaterar att vi inte har laglig rätt att föra statistik på det kriteriet i Sverige...

 

Arin konstaterade att det ligger på politiken att ge polisen rätt verktyg, för att beivra de problem som finns i dagens samhälle - som barn som brukar narkotika och 16-åringar som skjuter ihjäl varandra.


TH

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA


wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994