Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2016-05-18 07:50

Många poliser överväger sina yrkesval

Tre av fyra poliser vill byta jobb. Nu har Polisförbundet gjort en ny undersökning som visar hur många poliser som under det senaste halvåret övervägt att byta jobb. Lönen anges för de flesta som den avgörande faktorn, men även arbetsförhållanden som sliter är orsaker. I Stockholm och Göteborgsområdet är det något färre som går i sådana funderingar, de har varit löneledande...

 

Sju av tio poliser i Stockholm, 70 procent, har under det senaste halvåret funderat på att lämna polisyrket. Drygt var fjärde polis i Stockholm letar dessutom aktivt efter ett nytt jobb. Det visar en ny medlemsundersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet.

 

* Polisen måste få möjlighet att utvecklas som poliser, när arbetsbelastningen ökar samtidigt som löneutvecklingen bromsat, ser många ingen annan möjlighet än att lämna polisyrket och polisbristen blir nu alltmer uppenbar, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet.

 

Dålig lön är det främsta skälet som anges till att man funderar på att lämna polisen. Hela 77 procent av poliserna i Stockholm anger dålig lön som främsta anledning till att man funderat på att lämna polisyrket. Mest missnöjda med lönen är poliser under 40 år, småbarnsföräldrar och poliser som tjänar under 27 000 kronor. Dessa grupper är även de som i högst utsträckning funderar på att lämna yrket.

 

* Missnöjet bland unga nyutbildade poliser är särskilt bekymmersamt. Nu behövs kraftfulla insatser, i form av bättre löneutveckling, en rimligare arbetsbelastning och en tydligare polisorganisation. Risken är annars att ingen vill bli polis längre, säger Lena Nitz.

 

Läs mer om undersökningen på Polisförbundets hemsida

www.polisforbundet.se

 

Fakta om undersökningen

 

4362 webbintervjuer genomfördes mellan 27 april och 9 maj 2016 bland Polisförbundets medlemmar i yrkesverksam ålder. 61,7 procent genomförde hela intervjun.

 

I TV4 Nyhetsmorgon fick Peppe Larsson från Region Väst beskriva hur polisbrist och dåliga löner gör att många poliser har svårt att känna tillfredställelse på jobbet. I stället blir det negativ stress. Även Polisförbundets ordförande, Lena Nitz intervjuades och utvecklade vilka krav Polisförbundet har för att komma tillrätta med probemen. Det handlar om både en rimlig lönesättning i förhållande till yrkets påfrestningar och mer resurser. Nu måste politikerna ta sitt ansvar. Ett exempel på varför poliser inte har råd att vara kvar inom polisen, är Alice Ekengren nedan.

 

 

Peppe beskriver hur många poliser inte söker till ett annat jobb, utan från polisen som en aktiv handling. Lena Nitz berättar när hon blev ifattjagad av två poliser vid Centralen i Stockolms City. Gissa vad de berättade? En av dem överväger att återgå till sitt tidigare jobb som snickare...

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994